Прочитај ми чланак

БОРБА ЗА НАТАЛИТЕТ, али без новца за породиље

0

Од почетка године плате запосленима у јавном сектору повећане су за 10 одсто, али се та одлука не односи на жене које су тренутно на породиљском одсуству или одсуству ради неге детета.

За портал Бебац.цом ова одлука државе је неправедна према женама које су тек постале или ће постати мајке те су упутили апел премијерки Ани Брнабић да тим поводом реагује. После свих кашњења плата портал Бебац.цом је последњи потез државе назвао „врхунцем бахатости и занемаривања основног права садашњих и будућих родитеља“.

– Неколико пута смо писали последњих месеци Влади Србије и упозоравали на то да плате породиљама касне, не само у јавном сектору, него уопште. Овај последњи апел односи се на то да се омогући женама које су радиле у тренутку када је држава запосленима у јавном сектору смањивала плате пре неколико година да сада добију повећање као и сви остали – истиче за Данас уредница портала Бебац.цом Јасмина Михњак.

Ако је, како каже Михњак, оправдање да оне сада имају примања на основу обрачуна и да ће повећање добити тек када поново почну да раде, онда би држава требало на неки други начин да им надокнади то сада када им је новац најпотребнији, макар једнократно.

– Овде се најчешће ради о женама које имају плате између 30.000 и 50.000 динара, тако да тих 10 одсто дође неких 3.000 до 5.000 динара, што није мало – напомиње Михњак.

Она каже да је Бебац.цом већ писао државним институцијама због кашњења плата и да је одговор од РФЗО био тај да се за сва кашњења обрате послодавцима, те да држава редовно исплаћује надокнаде. На апел који су упутили држави Михњак каже нису добили реакцију.

– Тачно је да смо се сада фокусирали на јавни сектор, али проблем са којим се труднице и породиље сусрећу је много шири, односно односи се и на приватни сектор – каже Јасмина Михњак.

У Министарству рада за Данас кажу да су накнаде током породиљског одсуства и неге детета регулисане Законом о финансијској подршци породици са децом где је прописано да се оне утврђује у висини просечне основне зараде остварене у 12 месеци који претходе месецу у коме отпочиње коришћење одсуства увећане за минули рад.

– Утврђени износ накнаде зараде не мења се у току трајања права изузев усклађивања износа минималне и максималне накнаде зараде, независно од чињенице да ли код послодавца долази до смањења или повећања зарада – истичу у овом Министарству.

Они подсећају да накнада зараде не може бити мања од минималне зараде ни већа од пет просечних зарада у Србији.

У Министарству рада напомињу да женама запосленим у јавном сектору које су отишле на породиљско одсуство или одсуство ради неге детета пре него што је почела примена Закона о умањену плата, зараде нису смањене, односно оне су наставили да примају накнаду коју су до тада примале.

Накнаде од 1. јула директно родитељима на рачун

Како је сада наизглед тешко одмотати клупко кривице у случају кашњења исплата за труднице и породиље тај проблем би од 1. јула требало да буде коначно решен. Тада, наиме, почиње да се примењује крајем прошле године усвојени Закон о финансијској подршци породицама са децом на основу ког ће мајке плате за време породиљског одсуства добијати директно на свој рачун, односно исплате више неће ићи преко послодавца.