Прочитај ми чланак

ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ ПРОТИВ СРБА: „Срби су сами себи нанели патњу и са тим да живе”

0

Комунистички режим, ратне деведесете, НАТО бомбардовање Југославије и сукоб на Косову, некима је довољан разлог да се у светској јавности наша земља, државници, па и целокупан народ етикетирају као "геноцидни", "глупи", "убице , крвници и силоватељи"

Навикли смо на политичка препуцавања и критике у региону због којих по правилу, на крају, испашта сам народ. Позитиван имиџ, нажалост, Србија и Срби често не уживају ни ван балканских граница, па не чуди што повремено и неке од славних светских личности иступе у медијима те почну да нас блате и пљују.

Комунистички режим, ратне деведесете, НАТО бомбардовање Југославије и сукоб на Косову, некима је довољан разлог да се у светској јавности наша земља, државници, па и целокупан народ етикетирају као „геноцидни“, „глупи“, „убице , крвници и силоватељи“, па тако и „кривци за патњу коју смо сами проживели“!

Ово су само неки од примера говора мржње према Србима, а последњи у низу долази нам од холивудског глумца Моргана Фримена.

Он је током снимања емисије „Прича о нама“ емитоване у дуго очекиваном серијалу Националне географије, посетио Босну и Херцеговину, тачније Сарајево и Сребреницу.

Тамо је од својих домаћина, босанског новинара Сенада Хаџифејзовића и његовог сина Феђе чуо да су Срби у Сребреници наводно направили геноцид над муслиманима, а све је пропраћено и снимцима и информацијама о томе како су Срби одговорни за рат на овим просторима.

Глумцу се замера то што је, уместо да контактира и другу страну, он једино стигао да пита „Шта се забога овде десило?“.

У Сарајеву је такође, смештена радња и следећег светски познатог лика, лидера бенда У2 Боно Вокса који такође нема позитивно мишљење о Србима.

Заправо, толико је учинио за босанску заједницу да је за узврат од њих добио и пасош.

Љубав је почела у Сарајеву 1997. године, када је Боно Вокс уврстио Сарајево и стадион Кошево на листу грандиозне “ПопМарт” турнеје бенда У2, па чак и по цену великог финансијског губитка од око 500.000 фунти.

„Земља крви и меда“ опет је кривац за случај блаћења Срба из 2012. године. Тада је Анђелина Џоли у свом редитељском дебију главне актере сместила у необичну љубавну причу. Однос Србина Данијела и муслиманке Ајле за време ескалације рата у Босни компликује се када она доспева у злогласни логор за који се прича да га води њен бивши дечко Данијел. Из приче из које нико жив не излази, холивудска богиња рекла је да је извукла велику поенту.

– Што сам више читала о бившој Југославији то ме је прича више погађала. Имала сам 17 година када је сукоб почео и нисам била ни свесна колико не знам. Био је то рат моје генерације и писање сценарија за овај филм је био мој начин учења о рату. Такође, почела сам да сама себи постављам питања на која немам одговор – како човек може да буде тако примитиван и да примењује силу према женама? Питала сам се и како је Међународна заједница могла да окрене леђа и да пусти да се злочини дешавају и да се починиоци не кажњавају? И како су дојучерашње комшије без икакве гриже савести могли да се убијају и силују? – рекла је Анђелина Џоли, ипак не помињући националности криваца и жртава.

На листу оних који су свој утицај и присуство на ТВ-у искористили да се изругавају на рачун Србије, 2011. године уписала се и америчка комичарка Челси Хендлер.

Она је након концерта певачице Ејми Вајнхаус у Београду, након чега је проблематична звезда и преминула, видео материјал са „перформанса“ искористила како би се нашалила на рачун Србије и Срба.

– Нисам знала да је у Србији дозвољено да се иде на концерте – рекла је она у друштву својих гостију, а од прозивки тада није остао поштеђен Драган Шутановац, који је био на месту министра одбране, а ког је водитељка частила бољшевиком титулом.

Немачка нобеловка Херта Милер је у Београду, са Сајма књига прошле године, показала оправдање за НАТО бомбардовање.

– У неким филмовима сам видела неке ствари на Косову када су били немири, а тада је већ било војних захвата. Ова земља је сама себи нанела зло. Срби су себи нанели патњу и са тиме морају да живе. Зато данас када видим колико је људи у Украјини настрадало кажем да би тим људима требало дати оружје зато што се неке победе не могу тек тако извојевати. То што се тамо дешава је нечувено. Колико дуго још треба да траје? Зашто постоји НАТО? – питала се она.

Још је додала да је што се тиче тема о рату истог мишљења.

– Косову и Босни је нането толико зла и то је био тај грозни национализам у чему је и Српска православна црква доста учествовала. Нисам то очекивала и била сам престрашена да се то дешава у Југославији зато што је то била отворена земља… Не морамо бити истог мишљења. Ни са ким нисам желела да уђем у конфликт. Било би непристојно да сам рекла нешто што није моје мишљење. Желим овој земљи само најбоље – казала је на крају Милерова.

Шта ви мислите о њиховим изјавама? Да ли их налазите проблематичним? Или сматрате да смо и сами кривци због урушеног угледа? Оставите нам одговоре у коментарима.