Прочитај ми чланак

ХОЋЕ ДА ПРЕСЕЛЕ ЦЕЛУ СРБИЈУ У БЕОГРАД: Граде нови „Београд на води”

0

Урбанисти од топлане до Ушћа на Новом Београду планирају изградњу мегакомплекса. Планирано преуређење Сајмишта, бродоградилишта, блокова 18 и 69.

Старо сајмиште, блокови 18, 69 и некадашње београдско бродоградилиште „Тито“ требало би да буду локације највећег градилишта у престоници. Као у огледалу, преко Саве, пресликаће се „Београд на води“. Уколико планови детаљне регулације буду усвојени, како најављује градски урбаниста Милутин Фолић, у другој половини године може да почне изградња.

Будући изглед стамбеног пословног здања

Урбанисти планирају да од Сава центра до реке, на тачно 116 хектара, поруше старо и изграде ново, савремено насеље. Небодери, са преко двадесет спратова зидаће се и у Блоку 69 – потез од Топлане до Старог сајмишта.

– Усвајањем Генералног урбанистичког плана и Статегије развоја престонице постављене су смернице изградње Београда – за „Новости“ прича Милутин Фолић, градски урбаниста. – Измештамо старе индустријске зоне и градимо компактна насеља.

Фолић указује да се баш на левој обали Саве отвара могућност за велику трансформацију. Она почиње уређењем парка Ушће, а потом су на реду Старо сајмиште, Блок 18, бродоградилиште и Блок 69.

Савска променада „Београда на води“ добиће „сестру близнакињу“ на левој страни Саве.

– Ново насеље имаће средишњи булевар, који ће се протезати од Савског моста до Топлане, и увезаће продужетке постојећих булевара који ће водити до приобаља – објашњава Фолић.

То значи да ће Булевар Зорана Ђинђића, Антифашистичке борбе, Милутина Миланковића и Марка Христића бити повезни са променадом на Сави. Уместо некадашњег Бродоградилишта „Тито“ планиран је стамбено-комерцијални комплекс са купалиштем, спортским центром и бициклистичким стазама… Планом детаљне регулације подручје између Топлане, улице Савски насип и моста Газела постаје нови центар са марином, пристаном и привезиштем за бродове и угоститељским објектима.

Осим комерцијалних и рекреативних садржаја на овом простору предвиђена је изградња стамбеног комплекса на око 16 хектара.

Новим планом Сава би била додатно утврђена, а Савски насип реконструисан и продужен до Блока 19.

Пројекат Вање Панића, Марка Весковића и Александра Кнежевића, који је пре две године добио награду града, требало би да буде основ за израду плана детаљне регулације Блока 18.

БЕЗБЕДНОСТ

Реализацијом овог плана уклонила би се депонија речног наноса. Биле би премештене шљункаре и предузећа за производњу бетона. А урбанистички би се решило питање постојећег насеља у Блоку 18.

– Нови комплекс биће пешачки град са обиљем бициклистичких стаза и улицама ће се кретати само доставна возила – прича Фолић. – Трансформацијом, овај кварт би се издигао на ниво на коме је цео Нови Београд, а који је безбедан од поплава.