Прочитај ми чланак

МИРЈАНА МАРКОВИЋ: Ја сам била лаковерна, а Слободан толерантан

0

Мирјана Мира Марковић, супруга некадашњег председника Србије и Југославије Слободана Милошевића, претходних 15 година живи у Русији, а у ексклузивној исповести открива шта сматра својом највећом грешком у политици.

У Србији јој се још суди због наводних злоупотреба приликом доделе државних станова током деведесетих, а налази се и на Интерполовој потерници, због чега 2006. године није могла да дође овде како би присуствовала сахрани свог супруга.

Шта видите као своју највећу грешку у политици током деведесетих?

– То је била лаковерност. Муж и деца су ми то пребацивали одувек, али ја сам то одбијала да видим. Претпостављам да сам таква и данас.

А Милошевићеву?

– Стрпљење и толерантност према неким усијаним главама у руководству преко Дрине деведесетих година, који су и најбољу вољу међународне заједнице, када би била испољена, одбијали, руковођени ирационалном заблудом о сигурној победи, на коју су, међутим, рачунали ослањајући се на њега.

Није било тајног договора Милошевића и Туђмана

Шта можете да кажете о тврдњама да су Милошевић и Туђман имали некакве тајне договоре, да су договорили рат, да су тајно делили Босну?

– Наравно да нису. Без обзира на све политичке и личне разлике које их деле, обојица су образовани и озбиљни људи. Тако политику и политичке разговоре замишљају они који о њима размењују мишљења у кафанама. Тај кафанско-дућанџијски поглед на политику присутан је у свим временима, и најбурнијим. Они ту буру и, кад је најбурнија, виде као водвиљ.