Прочитај ми чланак

ХРВАТСКИ ПРОФЕСОР: Док се не суочимо да су Јасеновац водиле усташе…

0

Доцент на загребачком Факултету политичких наука Стево Ђурашковић рекао је за Нови лист да се не смеју изједначавати фашистички и комунистички злочини.

Он је такође коментарисао изложбу о Јасеновцу, која је у седишту УН у Њујорку организована на иницијативу Србије.

“Наравно да је изложба крајње проблематична и српској влади је била потребна у политичке сврхе, али је најважније оно што би Хрватској требало да представља Јасеновац. Нажалост, још се нисмо суочили са историјским теретом Јасеновца и НДХ. Та историја је до 1990. била интерпретирана на један, а после на други начин, а чињенице непобитно говоре да је режим НДХ био други најзлочиначкији режим у нацистичкој Европи, одмах иза Хитлеровог“, навео је Ђурашковић.

Он је апострофирао да је према прорачунима демографа Владимира Жерјавића у НДХ погубљено око 250.000 цивила, што у логорима, што у акцијама чишћења терена, а од тога је око три четвртине Срба.

Додао је и да је демограф “рашчарао великосрпски мит о Јасеновцу и да је дошао до бројке од око 80.000 жртава у логору“.

 

– Ипак, лицитирање бројкама је одвратно, чињеница је да је Јасеновац био једини концентрациони логор ког нису водили немачки нацисти, већ усташе. Од тог проблема не смемо да бежимо, све док се са њим не суочимо имаћемо и даље присутно кокетирање са усташтвом – истакао је Ђурашковић.

Коментаришући намеру да се изједначе фашизам и усташтво са антифашизмом и каснијим једнопартијским социјализмом, под категорију недемократских и тоталитарних режима, саговорник Новог листа наводи да је такво изјадначавање увезено из Европе.

– Ангела Меркел и Емануел Макрон не виде да сами себи копају јаму. Политичка употреба теорије тоталитаризма у суштини поткопава европски антифашистички консензус на ком је Европа почивала после ИИ светског рата. Тај консензус је почивао на томе да су се антифашисти различитих усмерења ујединили против фашизма. Изједначавање злочина фашизма и комунизма имплицира да је комунистички антифашизам лажан, јер су комунисти користили антифашизам да би добили власт и наметнули недемократски режим. То је истина, али ако анфашизму одузмемо комунисте, шта ће онда преостати? Буржуји су углавном чекали да их ослободе Американци. Заправо, осим у Пољској и делом у Француској, чињеница је да су европске антифашистичке покрете водили и већински попуњавали комунисти – објаснио је Ђурашковић.

Према његовим речима, теорије тоталитаризма у политичкој употреби проглашавају једнакост нацистичког расног геноцида и комунистичког класног геноцида.

“Комунистички злочини у великој већини нису геноцидни. За геноцид треба да постоји намера одређених власти да истребе одређену групу људи. Ипак, чињеница да нису геноцидни не значи да се смеју релативизовати. Друштва треба да се суоче са њима, жртве треба обештетити и вратити им достојанство, али се не смеју изједначавати злочини фашизма и комунизма“, истакао је Ђурашковић.