Прочитај ми чланак

РУСКА ВОЈСКА КАО НИЈЕДНА ДРУГА: Тамо нема „не могу и нећу”

0

Репортер портала Russia Beyond поделиће са вама своје искуство из војске.

Када сам ступио у руску војску, био сам већ знатно старији од просечног регрута. Имао сам 25 година, с обзиром да сам годинама избегавао обавезну војну службу.

Међутим, пошто ми је отац професионални официр и ратни дописник, све време сам такође осећао кривицу, јер нисам испунио дужност према својој земљи.

Зато сам одлучио да одем у војску и поднесем све губитке и искушења кроз које човек пролази у армији. У неким од војних задатака човек стварно може да ужива, као што су трчање, пузање у прашини, пуцање из митраљеза, снајперске пушке и слично. Али има и оних ствари које МОРАТЕ да радите, а нико не може логично да вам објасни зашто.

Ово је списак неких од најбесмисленијих ствари које су редовно присутне у руској и другим војскама света.

Идеално равне гомиле снега

Зиме у Русији могу бити жестоке. Може бити језиво хладно, па трчање кроз бришући ледени ветар са пушком у руци и ранцем на леђима није пријатно искуство.


Али са зимом долази и додатан посао у војној бази који се мора обавити, а у војсци не постоји „не могу и нећу”. Зато узимате лопату и чистите базу од снега. Од тона снега. Буквално.

Међутим, то још није све. Гомиле снега које правите треба да буду идеалног облика. Све морају бити исте висине, око два метра, са идеално равним ивицама. Испоставило се да вам није потребно ни инжењерско ни дизајнерско образовање за прављење зидова од снега у војном стилу.

Косачица за снег

Да, добро сте прочитали. Понекад, ако нестане лопата, официри вам кажу да узмете косачице за траву.

А снег се може чистити и тримером.

Понекад се снег чисти и на старомодан начин: помоћу косе.

Војничко намештање кревета

Велики део војничког живота посвећен је томе да се све одржава чисто и затегнуто. Посебно ујутро.

Исто је у свакој војсци на свету, а најбољи пример како да наместите кревет на војнички начин дао је амерички маринац једној новинарки. Гледајте и уживајте.

Стража на улазу у касарну, и то са постољем

Официри треба да знају све што се догађа у њиховој касарни и шта ради сваки њихов војник. Зато сваки дан 24 сата један војник стоји на постољу на улазу у зграду. Он бележи свакога ко улази или излази, објављује команде официра и никада не напушта стражарско место. Чак и ноћу, када остатак касарне спава.

„Један од најбесмисленијих и најнепријатнијих послова у војсци. Боле вас глежњеви, спава вам се, а осим тога, морате да чистите касарну после 180 људи. Мрзео сам то”, каже бивши десетар Јевгениј Мхитарјан који је војску служио пре две године.