Прочитај ми чланак

ПОКРЕТ ОБНОВЕ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ: Политичари покрали Титову имовину

0

Покрет обнове Краљевине Србије позвао је надлежне органе да скину ознаку државне тајне са докумената о попису имовине Јосипа Броза Тита.

Како наводе у саопштењу, мањи део басносновне имовине југословенског диктатора је након његове смрти пописана и архивирана са ознаком службене тајне до 2032. године, док су већи део разграбили политичари после њега.

-Народ има право да зна шта се све нелегално налазило у Брозовом поседу и ко је после њега разграбио ту имовину, отету од грађана. Нама није јасно зашто се тај случај још увек води као државна тајна, осим ако неко од садашњих или пређашњих политичара жели да сакрије своју умешаност у отимачину ове имовине. Ако је то разлог, захтевамо да се обелодане имена политичара који су учествовали у оспоравању процеса отварања тих докумената. Као народни посланик, захтеваћу од Скупштине Србије да се скине ознака службене тајне са документације која ће одговорити на ова питања – изјавио је народни посланик Жика Гојковић, председник Покрета обнове Краљевине Србије.

Имовина Јосипа Броза, како истиче Покрет у саопштењу, пописивана је три пута и сваки пут је на документ стављен печат државне тајне.

„Не постоји увид у његову целокупну имовину, али према расположивим подацима јасно је да је поседовао бројне виле у земљи и иностранству, конкретно у Швајцарској, Мароку и Египту, 234 аутомобила, од којих је данас велики део продат власницима приватних колекција (његов Мерцедес Бенз 600 са шесторо врата јепродат у новембру 2016.године у Лондону за 2,5 милиона фунти). Поседовао је и 2.707 златника са ликом Франца Јозефа, златнике са сликом усташког вође Анте Павелића, 44 златна прстена са дијамантима, 28 златних значки. Виле које је поседовао у Југославији су разграбљене међу политичарима, а онима у иностранству судбина још није позната. Није познато ни где је завршило 800 милиона динара у кешу, које је у том моменту вредело 11,5 милиона долара и бројне девизе које су пронађене у Титовој вили, према попису који је направио Савет за заштиту поретка СФРЈ, 1982. године“, наводи се у саопштењу.

Покрета обнове Краљевине Србије истиче да је Брозов сеф је отворен 2013. године по налогу тадашњег председника, Томислава Николића и да је у сефу нађена имовина која је припадала краљевској породици Карађорђевић, али им никада није враћена.

Апелују на надлежне органе да у што скоријем року отворе овај тајни досије, како би се демистификовала цела прича, а народ сазнао праву истину.

„Кривци, који су присвајали имовину без легитимитета и још су на слободи, заслужују да буду процесуирани док су још међу живима. Такође, инсистирамо да се имовина врати породици Карађорђевић и свима осталима који су оштећени крађом и отимачином након Другог светског рата. Јосип Броз Тито, био је, несумњиво најбогатити владар икада на просторима Балкама, а вероватно и много шире“, додаје се у саопштењу Покрета обнове Краљевине Србије .