Прочитај ми чланак

ГРЦИ НА НОГАМА: Микис Теодоракис — Не дамо име „Македонија“ (ВИДЕО)

0

Прослављени грчки композитор Микис Теодоракис изјавио је данас да Грчка никада неће дати име „Македонија“.

Он је, говорећи на масовним демонстрацијама у Атини због потенцијалног компромиса Грчке са властима у Скопљу око званичног имена Македоније, позвао народ да се уједини „као никада пре“.


Он је поручио грчкој влади да ако мисли да потпише име које садржи назив „Македонија“, у обавези је да за то прво пита грчки народ.

„У овом тешком времену за нашу земљу, када се поново групишу црни облаци изнад нас, прете нам овом споразумом као никада до сада“, рекао је он и додао да је било покушаја да се Грци убеде да су Македонци директни потомци Филипа и Александра Великог.

„Својом колосалном пропагандом успели су да убеде велики број држава, а потпомогнути су и појединим Грцима који нису покушали да пониште чудно фалсификовање историје у очима странаца“, рекао је Теодоракис.

Према његовим речима, Грчка мора да буде опрезна у одбрани свог националног интегритета и поновио своју ранију оцену да је након Југославије, следећи корак Грчка.

„Тамни облаци који се надвијају над нама постају све видљивији. Када нису постигли главни циљ, они сада траже чланство у НАТО и ЕУ како би нам сутра претили са јаче позиције. Бићемо криви за нашу судбину уколико то допустимо“, рекао је Теодоракис.

Сукоби са полицијом у Атини

Неки учесници протеста у Атини сукобили су се данас са полицијом, која је морала да употреби и сузавац.

Грчки портал „Грик рипортер“ пренео је да су се са полицијом сукобили учесници протеста који су носили бициклистичке кациге и заставе Грчке, док су други грчки медији пренели да се ради о члановима екстремно десничарске организације „Златна зора“, који су такође присуствовали протесту на тргу Синтагма у центру Атине.

Истовремено са протестом у Атини, организоваван је и контра митинг левичарских група на свега километар растојања од главног протеста.

Атина под „опсадом“ полиције због Македоније

Хиљаде грчких демонстраната из часа у час пристиже на Трг Синтагма у Атини на којем се од преподнева одржава протест због компромиса Грчке с властима у Скопљу око имена Македоније.

На Тргу је присутан огроман број људи – организатор се нада да ће их бити округло милион – а током поподнева дошло је до већих инцидената.

Неколико стотина ратоборних демонстраната и анархиста покушало је да се сукоби с полицијом, али су заустављени на време. Неки од њих лакше су повређени.

Учесници протеста узвикују „Руке даље од Македоније“, „Македонија припада Грчкој“ и носе заставе грчке и заставе сунца из Вергине – симбол античке грчке Македоније, а велика грчка застава окачена је и на велики кран на тргу, где се протест одржава.

Присутно је око 20.000 полицајаца. На демонстрацијама се окупљају Грци који се противе употреби речи „Македонија“ у имену бивше југословенске републике.

Бивши грчки премијер Антонис Самарас подржао је демонстрације, поручивши да ће ово бити „велики дан за земљу“.

Протест у Атини организован је због потенцијалног компромиса Грчке са властима у Скопљу око званичног имена Македоније.

Према последњим анкетама, скоро 60 одсто Грка противи се употреби речи „Македонија“ у називу бивше југословенске републике, док 35 одсто грчких испитаника каже да не би имало ништа против комбинованог назива у којем би се нашла и та реч.

Истовремено, 65 одсто испитаника позитивно гледа на протестне скупове у вези са именом Македоније, преноси портал ГреекРепортер.цом.