Прочитај ми чланак

ДОДИК: Хрватска да призна геноцид над Србима у Другом светском рату

0

У бањалучком насељу Дракулић и оближњим местима обележено 76 година од покоља. Додик: Хрватска да призна геноцид над Србима у Другом светском рату.

Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је данас Хрватску да призна геноцид који је Независна држава Хрватска (НДХ) починила над Србима, Јеврејима и другим народима током Другог светског рата.

Додик је на обележавању 76 година од усташког злочина у бањалучком насељу Дракулић, као и у оближњим Мотикама, Шарговцу и руднику Раковац, где је убијено најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дете, рекао да је пројекат НДХ био да се побију Срби. Он је за злочине окривио и комунистичке власти због, како је рекао, њиховог односа према злочинима НДХ.

– Комунизам је удаљио Србе од српских жртава. На многим стратиштима пише да су то жртве фашистичког терора. Морамо из свих уџбеника избацити речи „жртве фашистичког терора“, јер се радило о убиствима Срба од усташке државе, која је формирана управо да би то урадила – рекао је Додик.

ГОВЕДАРИЦА: НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ

Председник СДС Вукота Говедарица је рекао да је 20. век био век страдања Срба, а да Дракулић сведочи каквих су размера били ти злочини. – За десет сати побити 2.300 људи, то значи сваке 20. секунде убијати не пиштољем и метком него секиром, крампом, маљем и камом. Не смемо заборавити, али праштати као хришћани морамо – рекао је Говедарица.

Он каже да су Срби склони да из неког разлога ћуте и не кажу да су их побили од Јадовна, Пага, преко Јасеновца, Дракулића, до силних стратишта у Херцеговини, Пребиловаца…

– Не смемо заборавити, а ни опростити без обзира на то што нас наша света црква позива на опроштај. Нема опроштаја за овако нешто. Не могу да поднесем да је неко могао да побије 551 дете овде у једном дану и да се не умори – истакао је Додик.

Он је нагласио да се не може наћи ниједно слично место где је било која српска војска учинила тако нешто на простору бивше Југославије.

– Зато су покушали да изједначе усташе и четнике. Не браним злочине које су четници починили, било је и злочина које су чинили и партизани, али комунистички режим је веома свесно ишао за тим да изједначи сваку жртву и да каже да су то жртве фашистичког терора – истакао је Додик.

Он каже да су Срби одувек тражили слободу и њој тежили, те да је данашња Српска гаранција те слободе.

– Република Српска може да обезбеди мир и стабилност и гаранцију свима да ћемо овде живети мирно и да се никад неће десити покољ какав је овај – рекао је Додик.

У селима око Бањалуке усташе су 7. фебруара 1942. године, под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића, извршиле покољ Срба. Према званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дете. Убијени су без испаљеног метка, секирама, ножевима и крамповима.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. сваке прве недеље пре годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић. Осим Додика, помену су присуствоали и премијер РС Жељка Цвијановић, као и сви представници политичког живота у Српској.