Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Треба да се Хрватима извинимо што су у НДХ поклала наш народ?

0

Cа Хрватском желимо да развијамо најбоље могуће односе, али не по цену да им опростимо и заборавимо геноцид који је почињен током Независне државе Хрватске (НДХ), поручио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је поновио да би Хрватска требало међу првима да се поклони жртвама геноцида у Јасеновцу, уместо што тражи извињење и шаље протестне ноте.

– Треба да им се извињавао што је НДХ поклала наш народ? – запитао је Дачић, говорећи о недавно одржаној изложби „Јасеновац-право на незаборав“ у седишту УН у Њујорку, након чега је Србији упућена протестна нота.

Истакао је да су концентрациони логори у НДХ били једини у том систему којим нису руководили нацисти већ хрватске усташе.

– Нису убијали људе у гасним коморама него лично, такмичећи се ко ће више да закоље Срба, Јевреја и Рома, убијајући пред очима родитеља њихову децу, откидајући им главе и друго. На изложби у УН је могао да се види и специјални нож који је измишљен да би се клали Срби, који се звао Србосјек – навео је Дачић.

Дачић је рекао да и данас у Немачкој постоји фирма која је израђивала тај нож.

– И данас после свега, уместо да Хрватска ћути и да се поклони жртвама геноцида, они шаљу протестне ноте, треба да им се извињавамо што су поклали наш народ. То се никада неће десити – рекао је Дачић.

Он је истакао да ово није мржња према хрватском народу, већ против злочина и злочинаца и онихи који их оправадавају и рехабилитују. Према његовим речима, Хрватска сама треба да размисли да ли се дистанцира од НДХ или не, и то нема везе са Србијом, која се не меша у унутрашње ствари те земље.

– Ми не желимо да подгревамо сукобе – навео је Дачић, али каже да нећемо ћутати када су у питању лажи, нити се може дозволити вређање наших жртава.

Дачић је истакао и да Србија не жели да развија било какве несугласице у нашем региону, али и да не може да аплаудира због тога што данас у Хрватској од 580.000 Срба колико их је живело 1991. остало свега 180.000 Срба, и да то не значи да смо националисти или шовинисти.