Прочитај ми чланак

СТОЧАР НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Чедо, где ти је боравишна такса за говеда?

0

Сточар Чедомир Чутовић, из чачанског села Трбушани, наћи ће се на оптуженичкој клупи. Морао да има доказ о премештању стоке, јер он и син бораве на подручју Чачка, а грла ОКО Горњег Милановца.

Пољопривредник Чедомир Чутовић, из чачанског села Трбушани, који се годинама са сином Миленком бави сточарством, наћи ће се на оптуженичкој клупи само зато што његова говеда „нису имала пријављено место боравка и за њих није плаћена боравишна такса“.

Чутовић, који је остао у чуду када му је на адресу стигла тужба, каже да му није било познато да мора да има такозвани доказ о премештању стоке, пошто он и син имају пријављен боравак на територији града Чачка, а говеда се налазе на територији горњомилановачке општине.

КАЗНА ПЕТ ХИЉАДА ДИНАРА

Чутовић истиче да запрећена казна за тај „његов прекршај“ није висока – пет хиљада динара, али му није јасно како му нико до сада није рекао да мора да пријави боравак говеда на одређеном месту.
– Уместо да прогласе епидемију или да ми помогну у надокнади штете, ја сам само добио позив за суд – жали се Чутовић.

Наиме, све је почело када је Чедомир уз помоћ кредита купио 45 говеда, која бораве на њиховом породичном имању у Прањанима, за које, како додаје, уредно плаћа порез.

– Стока борави шест месеци у Прањанима, где су нам штале, а шест месеци су на испаши. Пашњаци, око 150 хектара, налазе се на Маљену, поред реке Тиње, и све је у нашем власништву – казао је Чутовић.

У јулу прошле године се разболело, а потом и угинуло седам говеда од по 250 килограма, па су Чутовићи алармирали све надлежне службе.

– Из Краљева су дошли стручњаци који су узели узорке на анализу. Ветеринари који су дошли из Краљева заједно с надлежним инспекторима рекли су ми да је у питању клостридија. После утврђеног узрока оболевања приступило се лечењу, и ми смо о нашем трошку лечили стоку, што је било веома скупо – прича Чутовић. – Код нас редовно долазе ветеринари и матична служба, најмање пет-шест пута годишње, и нико нас није обавестио нити питао да ли имамо ту пријаву, односно да ли смо пријавили боравак говеда.

С друге стране, начелница ветеринарске инспекције у Чачку Мира Зарић казала је да су Чутовићи, према Закону о ветеринарству, били у обавези да пријаве место боравка стоке.

– Према Закону о кретању стоке, они су били у обавези да узму уверење од надлежне ветеринарске службе, као и билет и потврду о кретању животиња. Такође, било је неопходно да стоку пријаве надлежној територијалној служби – рекла је она, наглашавајући да су власници били у обавези и да пријаве прелазак стоке из штале на пашњак.