Прочитај ми чланак

НОВАК НА ТЕРЕНУ ВЕЋ У МАРТУ!? Доктор Бумбаширевић објаснио какву је операцио имао

0

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић потврдио је да је имао операцију лакта, а на терен би мога да се врати већ у марту, рекао је за Информер проф. др Марко Бумбаширевић.

Професор доктор Марко Бумбаширевић, специјалиста за ортопедију и трауматологију, члан САНУ, цењени микрохирург и председник Европског удружења микрохирурга, каже за Информер да би Новак могао брзо да заигра поново ако је тачно да му је само одстрањена „лутајућа кост“.

APphoto

Према неким информацијама Ђоковић планира да се врати на терен на турниру у Индијан Велсу, који почиње 8. марта.

– Ако је слободно тело у лакту само извађено, онда би могао да се врати на терен у марту, мада је то мало вероватно. У случају да је урађена било која реконструктивна процедура, онда се дужина опоравка мења – објашњава проф. др Бумбаширевић.

Председник Српске ортопедско-трауматолошке асоцијације ипак наглашава да само хирург који је оперисао Новака може тачно да предвиди како ће тећи опоравак, јер све зависи какав је био патоанатомски налаз интраоперативно и каква је врста операције била.

– У случају слободног тела, у зависности од величине и типа, оно се може извадити из лакта или вратити на место одакле је одвојено. Такође, уколико је то немогуће, онда постоје методе које служе да поправе стање хрскавице. Такве врсте повреда могу да изазову нестабилност у лакту. Људи који се не баве спортом можда не би ни приметили проблем, јер обично немају потребу да у потпуности испруже лакат, али тенисери стално то морају да раде и максимално оптерећују зглоб – истакао је проф. др Бумбаширевић.

Професор доктор Марко Бумбаширевић појаснио је за Информер термин „лутајућа кост“.

– То значи да је неки део кости или хрскавице одвојен од осталог дела костију и прави проблем у лакту, заглављује га рецимо, па ствара оток, бол и блокира лакат. У таквим стањима обично долази до оштећења хрскавице. Све то доприносу развоју дегенеративних промена лакта. Лакат због слободног тела у њему отиче, због надражаја овојнице у зглобу. Само хирург који је, и ако је, оперисао Новака може да зна право стање његовог лакта – закључио је проф. др Бумбаширевић.