Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКА АМБАСАДОРКА у УН: „Русија није и не може бити наш пријатељ”

0

Америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Ники Хејли је изјавила да Русија није “пријатељ” Сједињених Држава и да то никада неће бити, ако њезине институције буду наставиле пратити исти политички курс којим иду сада.

Говорећи пред републиканским конгресменима, Хејли је истакнула како Москва брани разне “режиме” широм света и омета америчке изборе.

© REUTERS/ Stephanie Keith

„Унаточ неким питањима о којима сарађујемо и можемо, ако је то могуће, требати такву сарадњу, Русија још увек није наш пријатељ и неће бити све док се њезина влада држи вредности које има и док та земља проводи такву политику у свету коју сада проводи”, рекла је Ники Хејли.

„Русија брани брутални режим Асада у Сирији, помаже му да чини злочине против цивилног становништва у земљи и његов је судионик у томе. Такође блокира све покушаје да Асад одговара пред Уједињеним нацијама. Русија се приближава Ирану и брани Техеран од пооштравања инспекција нуклеарне индустрије. Русија и даље незаконито окупира подручја Украјине”, додала је америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама.

„И на нашој хемисфери, Русија брани и финансира корумпирани и криминални режим Мадура у Венецуели. И да, Русија се стварно мијешала у наше изборе”, закључила је Ники Хејли.

То би ваљда требало значити да Москва треба промијенити политику у свим наведеним жариштима, пустити Сирију да постане нова Либија, погазити међународно признати документ о нуклеарном програму Ирана, препустити народ Донбаса на милост и немилост криминалног режима у Кијеву, а Венецуелу предати у руке самопроглашених владара америчког света.

И да, требала би удружити снаге с Вашингтоном и увести немилосрдну цензуру која би угасила ВикиЛеакс и друге изворе који су износећи истину највише допринијели поразу Хилари Клинтон на председничким изборима у Сједињеним Државама, а уредништво кућа РТ, Спутник и других државних медија предати у руке Гласа Америке или Радија Слободна Европа, два неупитна извора истине у свету информација.

То би били кључни предуслови да Вашингтон буде “пријатељ” с Русијом.

Пита ли се Ники Хејли треба ли Русији, или било којој сувереној земљи на свету, такво “пријатељство”?