Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК СВЕТСКОГ ЈЕВРЕЈСКОГ КОНГРЕСА: Хрвати у Јасеновцу прикривају злочин

0

Лоренс Вајнбаум после обиласка спомен-подручја злогласног логора: За време усташког режима убијено је 30.000 Јевреја и то је реалност. Крестић: Загреб жели да ствари изгледају онако како су их представљале усташе

ПОСТАВКА у Јасеновцу је једна од најгорих изложби коју сам видео. То је прави пример замагљивања историје Холокауста и Хрватска није једина земља која то ради – прокоментарисао је Лоренс Вајнбаум, председник Светског јеврејског конгреса, након што је обишао спомен-подручје злогласног усташког логора Јасеновац. Био је запрепашћен да је на такав начин приказано страдање људи које су усташе мучиле и убијале у једном од најстрашнијих концентрационих логора у Европи за време Другог светског рата.

Фото: Новости

Према његовом мишљењу, поставка је и технички лоше постављена и погрешно конципирана, а додао је и да је морао да клекне како би видео неке делове збирке.

Др Вајнбаум је дугогодишњи дипломата, бавио се страдањем Јевреја, подучавао о историји Холокауста и један је од најбољих познавалаца догађања у логорима које су отварали нацисти и њихови симпатизери, попут квислиншког режима злогласног Анте Павелића. Вајнбаум је и главни директор Израелског већа за спољне односе, а разгледајући изложбу о страдању логораша изнео је низ критика. Током његове посете, иначе, у пратњи није било хрватских званичника.

– Друштво у Хрватској данас није здраво, а неуверљиво звуче тврдње да данашња Хрватска није следбеница НДХ. Слављење злочинаца увлачи се у хрватско друштво – констатовао је Вајнбаум, тврдећи да поставка у Јасеновцу не говори о томе шта се све тамо догађало. Требало би да хрватске власти подрже оснивање мешовитог одбора у којем би били и научници из света и Хрватске, како би могли дати одговоре на питања Холокауста у Хрватској. Према његовим речима, проблем није у историчарима, јер он долази „с врха“. Није у питању незнање, него негација и замагљивање, а потребно је зрело друштво које неће пребацивати одговорност на друге и њих оптуживати, већ преузети одговорност.

САМО АУШВИЦ

НЕЗАДОВОЉСТВО односом који хрватска власт исказује према историји има и др Огњен Краус, председник Јеврејске заједнице Загреб, који тврди да када се говори о Холокаусту у Хрватској увек се спомиње Аушвиц, а не Јасеновац. Исто тако, наводи да је државна комисија пре двадесетак година закључила да је у Хрватској настрадало само 240 Јевреја и нешто више од 700 Срба, те да када се спомене Јасеновац увек се извлачи и Блајбург. У хрватским школама и даље се не учи о размерима трагедије за време Павелићеве НДХ и Холокаусту.

Веома оштар је др Вајнбаум и када је реч о броју жртава Јасеновца, поготово у вези са званичним пописом са којим хрватски политичари најчешће излазе у јавност. Тврди да је у Хрватској за време усташког режима убијено 30.000 Јевреја и да је то права реалност:

– Многи лудаци кажу да није тако. Здравље многих друштава, па тако и хрватског, зависи о односу према Холокаусту. Надам се да ће Хрватска да смогне снагу да се суочи са злочинима из НДХ и да ће се супротставити онима који то глорификују.

Академик Василије Крестић каже да реакција др Вајнбаума није изненађујућа, јер Хрвати годинама желе да што више прикрију и умање злочине на Србима и Јеврејима.

– Званичне власти желе да ствари изгледају онако како су их представљале усташе, да су то били радни логори, а не логори смрти – коментарише академик Крестић. – Они су веома упорни у истрајавању да порекну сопствене злочине и то је само доказ да не желе да се суоче са истином. Њима одговара политика из времена Јосипа Броза, када је све то закопавано и прећуткивано, а број убијених умањиван и заташкаван.

Он додаје и да је изложбом о Јасеновцу у згради Уједињених нација права истина избила на видело и њу ових дана може да види цео свет.

– Оне који су чинили злочине истина боли и зато је њихова реакција на изложбу у Њујорку тако бурна – закључује Крестић.