Прочитај ми чланак

ОПЕТ СНИМЉЕНИ МИСТЕРИОЗНИ КОНЦЕНТРИЧНИ КРУГОВИ КОД ВРШЦА који крију древну тајну

0

Призор огромне структуре у облику концентричних кругова насред њиве тешко да било кога може да остави равнодушним

Вршац, ових дана привукла је пажњу јавности. Иако су ту већ миленијумима, чак ни Вршчани не знају за њих.

Призор огромне структуре у облику концентричних кругова на сред њиве тешко да било кога може да остави равнодушним. Ипак, није реч ни о сету за холивудски СФ филм, ни о намештаљки неког заљубљеника у НЛО који покушава да докаже да су ванземаљци ипак посетили Земљу. Овај призор забележен је дроном на једној ливади у вршачкој општини.

И поред тога, ово место је непознато највећем броју Срба, па чак и самим Вршчанима. Зато су недавно објављени снимци кругова, а које су на Фејсбуку и Јутјубу објавили чланови удружења љубитеља Вршца и његових старина “Феликс Милекер“ изазвали праву малу сензацију!

За сада се са сигурношћу зна само то да је реч о богатом археолошком налазишту. У билзини је један од кракова некадашњег пута који је још од праисторије, па све до недавно пролазио туда обилазећи велику – Алибунарску мочвару, пронађени су остаци каструма – утврђења карактеристичног за Римско царство, а има индиција и да се овде некада налазило веома развијено и богато насеље.

Ипак, већ код тога кад је то “некад” тачно било, стручњаци не могу да се сложе.

Неки настанак мистичних кругова везују за Бронзано доба (2200–750/700. пре нове ере) али има и оних који ову структуру датују у период неолита (на простору Балкана од 5500. пре нове ере).

Ни намена кругова није баш најјаснија. Сличне грађевине служиле су у Бронзаном добу као светилишта посвећена Сунцу, али и гробља, утврђења, домови старешина… Била су то и места на којима су малобројни упућени у тајну бронзе топили ову легуру или једноставно места окупљања и трговине.

Необична вршачка структура видљива је и из сателита, а градски музеј је до сада вршио мања сондажна ископавања, али прави посао археологе заправо тек чека.