Прочитај ми чланак

НА ДНУ ЗЕМЉЕ НЕМА ОГРОМНОГ ДЕЛА ЗЕМЉЕ, научници увидели зашто

0

Земља није савршена лопта, што значи да се гравитациони потенцијал на њеној површини мења од места до места, а зависи од густине материје која се налази испод нас. Природна узвишења или гребени у океану, на пример, узрокују незнатно локално повећање Земљине гравитације, па се изнад њих може измерити нешто нижи ниво воде (геоид).

Научници одавно знају да у једном делу Индијског океана недостаје огроман део Земљине масе, на којем се налази удубљење од 100 метара. Стручњаци већ дуже време покушавају да открију порекло ове појаве.

Према ранијим теоријама, споменута депресија последица је пропадања густих и хладних океанских плоча у Земљин слој звани мантл.

„Постојање ове гравитацијске аномалије један је од најизузетнијих проблема у геонауци. До сада није постигнут научни консензус по питању њеног порекла, али се сматра да постоји неки огроман дефицит масе у појасу доњег мантла који узрокује недостак Земљине масе на океанском дну“, наводи професор Атрији Гош са Индијског института за науку.

Ипак, у најновијој студији, објављеној у магазину Геопхyсицал Ресеарцх Леттерс, износи се нова теорија, према којој је депресија настала као последица издизања вреле материје у доњем појасу мантла испод Африке.

„Наша студија показала је да се извор ове појаве крије у аномалији мање густине, која се простире на дубини од 300 до 900 километара јужно од северне области Индијског океана. Врео, плутајући материјал подиже се из ове зоне у правцу североистока, а његово кретање олакшава кретање индијске тектонске плоче у истом правцу, што узрокује споменуту аномалију“, наводи се у истраживању.