Прочитај ми чланак

ЈОСИПОВИЋ КАО НА ДРОГАМА, ТВРДИ: И у Србији се десио Холокауст

0

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић оценио да је долазак Александра Вучића у Загреб прилика да две државе заврше бесмислен и штетни “рат другим средствима”.

“Грабар Китаровић и Вучић имају прилику да ту злу спиралу прекину и врате наше односе у мирније воде”, написао је Јосиповић у ауторском тексту за Глас Америке и додао да тај рат штети народима, државама и појединцима.

Он је истакао да су време његовог и председничког мандата Бориса Тадића карактерисали “успон и снажно побољшање односа, али не и решавање свих и бројних отворених питања”, али је њихова сарадња “била подвргнута критикама националиста и десничара у обе државе”.

“Коначно, десне, националистичке странке узеле су све полуге власти у обе државе и резултат није изостао: односи Хрватске и Србије, обележени сталним вербалним сукобима, медијским подбадањима и озбиљним политичким споровима враћени су леп број година унатраг”, указао је бивши хрватски председник.

Према његовим речима, хук националистичке мржње који се чује са стадиона, поплава Фејсбук мржње, неодмерене и увредљиве изјаве политичара с обе стране као да су успоставиле “својеврсни ‘перпетуум мобиле’ – међудржавну политику непријатељства у функцији домаћих политика које се радикализују и траже све оштрије речи на међународном нивоу”.

Јосиповић је оценио да треба поздравити саму чињеницу да Вучић долази у Загреб, као што треба подржати председницу Грабар Китаровић да не подлегне, како је навео, како јој се то често догађало, десничарским противницима било какве сарадње са Србијом.

Он је додао да би председници две земље морали да нађу начин да отворена питања, посебно из времена 1991-1995, деидеологизују и да она коначно наставе да се решавају.

У том контексту, Јосиповић је посебно навео утврђивање судбина несталих, јер је у Хрватској на листи несталих готово подједнако Срба и Хрвата, питање заштите мањинских заједница, повратак избеглица које желе да се врате и уређење статусних и економских питања, као и решавање питање границе на Дунаву.

Јосиповић је, међутим, упозорио да, за разлику од Србије, где је председник државе уједно и шеф највеће странке на власти, Хрватска председница без договора с Владом и њене кооперативности неће моћи да гарантује да ће “лепе речи које се очекују бити преточене у праксу”.

Бивши председник Хрватске у ауторском тексту осврнуо се и на полемику Београда и Загреба поводом изложбе “Јасеновац – право на незаборав” у седишту УН у Њујорку, рекавши да је то наставак “рата другим средствима” Србије и Хрватске, “управо оно што би председници требало да прекину”.

Он је нагласио да и њега забрињава “усташофилија” у Хрватској, али и да мотиви шефа српске дипломатије Ивице Дачића у критици Хрватске у УН “нису били часни, ни коректни”, већ је његов говор на отварању изложбе био “суптилно хушкачки”.

“Не само што је интонација говора била увелико у функцији дневнополитичких препуцавања Загреба и Београда. Не само ни због немалог броја нетачности које је изрекао и које не могу бити случајне. Између осталог, спомињао је стотине хиљада жртава Јасеновца, партизански покрет у којему су, по њему, практично једини били Срби, а као сведока хрватских злочина против Јевреја, Срба и осталих зазвао је Ивана Горана Ковачића, не спомињући да је заклан од четничке руке. И он, и многи, многи други, и Хрвати и Срби”, навео је Јосиповић.

Он је рекао да главни разлог за негативну оцену Дачићевог говора није критика хрватског ревизионизма, него одсуство критике српског.

“Дан када се сећамо Холокауста треба да буде пре свега прилика за поглед у властито двориште и властите грехе. Дачић заборавља да је и у Србији било Холокауста, да је од око 17.500 Јевреја у Србији под марионетском влашћу Недићева Србија побила њих око 15.000. Заборавља да су Јевреји и у Србији носили жуте траке и да је већ 1942. констатовано да је Србија ‘Јуденфреи земља’“, написао је поред другог Јосиповић.

Он је рекао и да су усташе и четници заједно ратовали на страни нациста против партизанског покрета отпора који је водио Јосип Броз Тито и запитао се како се Дачић када је говорио о ревизионизму “није сетио који су све ратни злочинци, од самог Драже Михаиловића па до Калабића и других главешина разних покрета који су служили фашистима судски рехабилитовани у данашњој Србији”.

“Да су Хрватска и Србија желеле искрено да обележе Холокауст, пре свега би осудиле злочине својих колаборациониста. Поклонили би се жртвама без селективности и лицитирања бројкама”, нагласио је Јосиповић.

Осврнувши се на Дачићеву изјаву о броју убијене деце у логору Јасеновац, Јосиповић га је упутио да хрватском премијеру Андреју Пленковићу упути “онај попис којим прети о двадесетак хиљада деце које су побиле усташе”.

“Ако попис који имамо у Хрватској не садржи макар и једно име с Ваше листе, слањем пописа даћете важан допринос утврђивању истине и поштовању жртава. Уосталом, ни немате право у својој ладици чувати такве пописе. Нису жртве Ваша прћија”, додао је Јосиповић.