Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: „Приштини столица у УН, Вучићу посета немачкој канцеларки“

0

Београд -- Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да председник Србије Александар Вучић није у стању да постигне повољан компромисни споразум о КиМ.

Како је рекао, Вучић се спрема да на захтев странаца омогући Приштини столицу у УН, а да заузврат добије тек једнодневну посету немачкој канцеларки Ангели Меркел.

Фото: Н.С.

„Постизање компромисног решења о Косову и Метохији је врло компликована ситуација и није довољно само разговарати са Албанцима и одлучити да се преда све што они траже. Једини модел Вучићевог преговарања са Албанцима је да они нешто траже, он то да, а онда замоли странце да га не дирају када, рецимо, угаси медијско светло у Србији“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Како је пренела Народна странка, Јеремић је навео да је тај процес „сада дошао до краја и мора да се оконча“, јер странци од Вучића траже столицу у УН за Косово, а он се спрема да то преда припремајући јавност кроз медије за тахав исход.

„Не би морало да буде тако. Цело питање будућности европске интеграције западног Балкана стављено је под знак питања писмом Шпаније, која је у потпуности релативизовала позицију Косова у приступању Европској унији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да би Вучић, када би имао зрно дипломатског искуства и мудрости, ситуацију створену после писма Шпаније и те како могао да искористи да коначни компромис Београда и Приштине, којем он тежи у кратком року, буде далеко бољи него што се тренутно предвиђа.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, прецизирао је да се тренутно предвиђа да Србија потпише међудржавни споразум са Косовом по којем ће Косово добити столицу у УН, а Вучић једнодневну посету Ангели Меркел.

Убрзо је стигла и реакција из СНС, а Потпредседник Главног одбора напредњака Марко Ђурић оценио је да је бивши шеф дипломатије Вук Јеремић „архитекта највећег пораза српске дипломатије икада“.

Према Ђурићевим речима, Јеремић је „жртвовао суверенитет и територијални интегритет Србије на Косову због сопствене фотеље у УН“.