Прочитај ми чланак

СВИ НА ЗЛАТИБОР: 18. Пршутијада отвара се 2.фебруара!

0

18. Сајам сувомеснатих производа одржаће се од 2. до 4. фебруара, у порти цркве Светог Пророка Илије у Мачкату, где ће своје производе излагати 20 локалних произвођача.

Њихови представници су присуствовали конференцији за медије, позвајући заинтересоване да посете „Пршутијаду“, пожелећи им „добродошлицу у царство укуса“, што представља слоган овогодишњег сајма.

Свечано отварање овогодишње „Пршутијаде“ заказано је за 2.фебруар, у 11 часова, када ће бити проглашени победници у категоријама: говеђа пршута, свињска пршута, овчја стеља, сланина и домаћа кобасица. Одлуку о томе донеће стручни жири, док ће органолептичку контролу вршити Југоинспект из Беорада. Тродневну манифестацију пратиће богат културно-уметнички програм, а последњег дана организовано је извлачење добитника наградне игре. Ни овога пута неће изостати инострани гости.

„У питању су излагачи вина из Македоније, француски сиреви, произвођачи  пршута из општине Тињан и делегација града Лангирано, округ Парма из Италије, са својим пармским пршутом. Наравно, сваке године посетиоце очекују вредне награде. Прва награда је пакет пршуте, друга пакет сланине, а трећа пакет домаће кобасице. Затим, викенд за две особе у коначишту ТО „Златибор“ и ваучер за одређене садржаје у Авантура парку“, наводи Миљко Радишић из Златиборског еко аграра.

Организатор овогодишњег сајма је Удружење произвођача сувомеснатих производа Златиборског округа. Њихови чланови присуствовали су конференцији за медије, истичући да их радује чињеница да на сајму сваке године учествује све више излагача, али и оних који желе да се увере у квалитет сувомеснатих производа који су се одавно нашли и на трпезама широм света.

„Учествујем на „Пршутијади“ скоро сваке године и подржавам ову манифестацију. Посећивали смо многе иностране сајмове. Наша роба је препознатљива и по квалитету и по укусу, и по ароми у Србији, и ван њених граница“, каже Милош Радовановић, произвођач пршуте из Шљивовице, који ове године прославља велики јубилеј: 100 година пословања.

И у породици Анџић из Мачката ова делатност негује се годинама:

„Ми смо трећа генерација која се бави производњом и прерадом сувомеснатих производа. Своју робу пласирамо на Златибору, као и на осталим локалним пијацама: Ивањици, Новој Вароши, Косјерићу…Ова манифестација нам пуно значи, промовише нас као произвођаче, али и село Мачкат“, истиче Наташа Анџић.

Ову тродневну манифестацију до сада је знало посетити око 10 000 гостију. Организатори се надају да ће ова бројка бити премашена, па стога још једном позивају заинтересоване да посете овај сајам, дегустирају златиборске специјалитете, али и пазаре неке од њих, јер их очекују попусти. Подсећамо, пријатељи манифестације су: Општина Чајетина, Златиборски Еко Аграр, ТО Златибор и Спортски центар Чајетина.