Прочитај ми чланак

КАКО СУ ХРВАТИ РЕАГОВАЛИ на долазак Вучића?

0

Позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић српском колеги Александру Вучићу за званичну посету Загребу, средином фебруара, изазвао је конфузију на хрватској политичкој сцени, пише ријечки "Нови лист". Лист додаје и да су у влади Андреја Пленковића затечени тиме и да не скривају да консултација о посети с премијером није било.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић оценио је да је позив председнице Колинде Грабар Китаровић српском колеги добра вест и да сусрет на председничком нивоу две државе може бити „благотворан и делотворан“.

EPA/Antonio Bat

Објашњавајући поступак заказивања оваквих сусрета, Јосиповић је напоменуо да по Уставу председница и влада сукоординирају и спроводе спољну политику, али да постоје и изузеци, када председница може да делује самостално, када постоје размимолажења с владом.

Упитан да ли ће се председник Вучић током посете Загребу састати са премијером Андрејом Пленковићем, Јосиповић каже да мисли да хоће, јер је то део протокола.
„Ако је влада можда и била изненађена (позивом председнице), премијер ће се сасвим сигурно наћи с Вучићем, јер нема спровођења договора ако влада опструише такву ствар“, рекао је Јосиповић за загребачку Н1 тв.

Јосиповић, који је као шеф државе боравио у Београду 2013. на позив тадашњег председника Томислава Николића, каже да се слаже са онима који мисле да би Вучић требало да се извини током посете: Не очекује, каже, сад велико покајање у стилу Вилија Бранта, али очекује да председник Србије покаже да је „оно што се радило према Хрватској у Србији било погрешно“. „Чисто сумњам да би му то ико у Србији замерио“, рекао је.

Јосиповић је напоменуо да је у једном периоду било напретка у решавању питања несталих, али и прича да Србија крије податке. Додао је да се и Хрватској спочитавало да крије српске жртве.

Упитан колико у свему томе имају утицаја безбедносно обавештајне службе две земље, Јосиповић каже да је уверен да хрватске службе не скривају податке, а да о томе шта се ради у Србији не зна.

На констатацију да добар део јавности у Хрватској не гледа позитивно на позив председнице Вучићу, Јосиповић је рекао да су увек такви сусрети били под знаком питања.
„Тешко је говорити о досезима, ако буде и на симболичком нивоу, не треба је минимизирати. Ако клима буде позитивна, онда ће се ваљда нешто од отворених питања почети решавати. Не бих никако потцењивао могући позитивни учинак и на симболичком нивоу“, закључио је.

С друге стране, ријечки „Нови лист“ објавио је данас да хрватски премијер Андреј Пленковић уопште није знао да ће председница Грабар Китаровић позвати Вучића у загреб половином фебруара.