Прочитај ми чланак

ХИСТЕРИЈА ЗАПАДА: “Soft power” непријатеља треба сузбити, забранити и цензурисати

0

Док су се раније извештаји, чланци и аналитички материјали из других земаља звали “soft power”, односно “меком силом”, однедавно се на Западу сматрају изравном претњом његовој светској доминацији, пише China Daily.

У вријеме када милиони људи диљем света све више гледају руски РТ или China Global Television Network (ЦГТН), Западом се шири хистерија чак и због руског балета, кинеске панде и кубански салсе. Чак и то су одедном постали манифестације “притиска непријатељске силе”.

Прије су се информације и аналитички материјали који долазе из различитих земаља, укључујући Кину, Русију, Кубу и друге земље, традиционално звали “soft power”, или “меком силом”, као што смо навели. Тај је појам укључивао и све врсте државних пројеката из подручја уметности, науке, културе, па чак и спорта.

Неке утицајне и независне земље, примерице Кина и Русија, те неке прогресивне земље Латинске Америке, посљедњих година су постигле значајан напредак на овом подручју. Захваљујући својим националним публикацијама и телевизијским каналима, свет је могао проширити видике о међународној политици, заштити околине, култури. Чак се и светска историја могла проматрати с различитих гледишта.

У Кини је на темељу пројектChina Central Television International створен телевизијски канал China Global TV, који изгледа врло професионално и нуди миран, културни и непристран поглед на догађаје који се одвијају у свету. На пример, диљем света се прате извештаји ове куће, која је популарна Африци, где се уз помоћ локалних новинара припрема посебна екипа у Најробију.

Руски РТ, са жарким хумором и интелектуалним репортажама сузбија западну пропаганду. У Венецуели, телевизијски канал ТелеСур страствено говори свету о важности револуционарних промена које се одвијају у Латинској Америци. Све те канале сада гледају десетине милиона људи на Западу, диљем Азије, Латинске Америке, Блиског истока и Африке.

Западу се јако свиђа урлати о “слободи”, “плурализму” и “различитости”. Према томе, зар не требали бити задовољни појавом свих тих нових гласова, без обзира колико их је?

Али Запад ове недавне трендове, који су некад сматрани за “меку силу”, сада доживљава као изравну претњу његовој светској доминацији. Запад, а посебно Сједињене Државе, не занима “слобода медија”. Само им је важна контрола над информацијама.

Док су западни медији имали монопол над потребним ресурсима и технологијама, Запад је инсистирао да све остале земље буду “отворене” његовом утицају и да омогуће западним медијима слободно испирање мозга становништва тих земаља.

Али сада када земље у развоју и саме имају прилику понудити висококвалитетне алтернативне информације, Запад се одлучио затворити и уводи цензуру. У току су различите врсте манипулација и клеветања. Свако ко се усуди успротивити службеном ставу Запада, одмах је изложен узнемиравању.

Данас милиони људи диљем света активно прелазе на РТ и ЦГТН, претплаћују се на публикације као што су China Daily и New Eastern Outlook, али то више нико не назива “меком силом”. Уместо тога се излази у јавност с хистеричним тврдњама о такозваној “оштрој сили”.

Наравно, много је оних који су у медијима изашли с дефиницијом овог “страшила”. На пример, Foreign Affairs 16. 11. 2017. објављује чланак “Што је то акутна сила” или “Како ауторитарне државе утичу на друге земље”.

Ево што пише амерички часопис:

“Супротно увријеженом мишљењу, Пекинг и Москва покушавају користити објаве у центрима за анализу медија, материјале и различите културне и научне садржаје како би утицали на јавно мнијење у различитим земљама. То није само безопасна жеља да се угоди људима, нити жеља да се изнесу алтернативне тачке гледишта или помакну границе расправа, како кажу руководиоци руских и кинеских медија у државном власништву. Њихов циљ је манипулисати људима и одвратити их од правих проблема”.

“Зато су нам ваљда потребни кинеске панде, опера у Пекингу, руски балет и кубанска салса”, пише China Daily.

“Очекивали су како ће Кина и Русија послушно седити у клупи као првачићи и слушати док им Запад предаје о властитој историји, политици и култури. Не, то се неће догодити”, наставља кинески лист.

“Утицајне и мирне светске силе ће наставити са светом комуницирати са својом методом “меке силе”, а само ако неко покуша подигнути оружје против тих земаља, доживет ће стварно “оштру силу. Али све док се то не догоди, Кина, Русија и друге силе ће наставити разговарати са светом помоћу панде и медведа, делити уметничка и најновија научна достигнућа с другим земљама и пружати им алтернативни приказ догађања у њиховим земљама и иностранству”, за China Daily закључује аутор чланка Андре Влтчек, романописац, редитељ и новинар.