Прочитај ми чланак

БАЊАЛУЧКИ БИСКУП ОПТУЖУЈЕ: У Републици Српској прогоне Хрвате

0

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица оптужио је власти у Републици Српској за систематски прогон и угрожавање људских и грађанских права Хрвата.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица оптужио је власти у Републици Српској за систематски прогон и угрожавање људских и грађанских права Хрвата.

Носилац Ордена части РС, којег му је 9. јануара 2012. лично уручио председник Српске Милорад Додик, свој најновији ламент над наводно злехудом судбином Хрвата у РС одржао је пред омбудсманима за људска права БиХ Нивес Јукић и Јасминком Џумхур.

Контроверзни католички бискуп, који се већ безброј пута „прославио“ скандалозним изјавама и оптужбама на рачун Српске, наведеним омбудсманима пре неколико дана поклонио је књигу која, наводно, сведочи о “катастрофалном” положају Хрвата у Српској.

– Стиче се утисак да су мере кршења људских права уграђене у систем управљања. Преостали малобројни Хрвати католици свакодневно се сусрећу с мноштвом неправди, непремостивих животних проблема и потешкоћа.

Многи примери устаљене праксе кршења људских и грађанских права католика и Хрвата с овог подручја не стижу до Главне канцеларије омбудсмана у Сарајеву, упркос постојању регионалне канцеларије те институције у Бањалуци – пожалио се бискуп Комарица.

Он, наравно, омбудсманима БиХ том приликом није представио званичне податке Министарства за избеглице и расељена лица РС, на чијем челу се, иначе, налази високи функционер ХДЗ БиХ Давор Чордаш, а који кажу да су само у последњих неколико година у Српској потпуно обновљена 5.163 хрватска домаћинства.

Жалећи се Јукићевој и Џумхуревој на, како је рекао, „континуирану обесправљеност Хрвата у РС“, бискуп Комарица такође ниједном речју није се заложио за поправљање истински катастрофалног положаја ретких преосталих Срба у 4 кантона ФБиХ у којима хрватске политичке странке држе власт.

За разлику од „обесправљених“ Хрвата, који у Српској уживају статус конститутивног народа, имају несметано право на кориштење свог језика и писма и чија се деца у главном граду Српске могу школовати у Католичкој гимназији, Срби у кантонима с хрватском већином и даље су третирани као грађани другог реда, немају право на кориштење ћирилице и српског језика, а српска деца присиљена су да се школују по хрватском наставном програму.

Врхунац цинизма, непримереног једном високом верском службенику, бискуп Комарица је показао када се омбудсманима пожалио и због наводне српске опструкције изградње католичке цркве у Дрвару, градићу у Ливањском кантону с готово стоодстотним српским становништвом.

Након што су регуларне јединице ХВ и ХВО у лето 1995. скоро у потпуности запалиле Дрвар и протерале већину становништа, у центру тог града формирана је католичка жупа, која је узурпирала раније просторије локалног културно-уметничког друштва. У непосредној близини подигнут је и споменик „погинулим хрватским бранитељима“.

Председник Одбора за безбедност Народне скупштине РС Миланко Михајилица за “ЕуроБлиц” каже да се поступци и изјаве бискупа Комарице морају узети крајње озбиљно с обзиром да је, како тврди, очигледна намера наведеног католичког свештеника да интернационализује наводне проблеме Хрвата у Српској.

– Комарица користи сваку прилику да износи најтеже оптужбе и увреде на рачун Српске, а публику за пласирање неистина о наводној дискриминацији Хрвата у РС све чешће покушава да нађе у одређеним међународним круговима.

Мислим да би председник Српске озбиљно требало да размотри могућност одузимања високог одликовања Српске од човека који не крије колико је мрзи – каже Михајилица.