Прочитај ми чланак

ШЕФ ЦИА ЗАБРИНУТ: Они су нам много већа претња од Руса

0

Кинески напори да рашире прикривени утицај преко Запада су једнако забрињавајући као руске субверзије, изјавио је за ББЦ директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Мајк Помпео, додајући да Кинези имају “много већи простор” да то ураде од Руса.

-Размислите о величини те две економије. Кинези имају много већи простор за своју мисију него што имају Руси – истакао је Помпео.

© Flickr/ Gage Skidmore

Помпео очекује да ће Русија покушати да омете америчке изборе у новембру 2018, да ће Северна Кореја бити способна да гађа Сједињене Државе нуклеарним пројектилима за неколико месеци и оценио да су тврдње из књиге “Фире анд Фурy” да председник САД Доналд Трамп није дорастао свом послу – “баљезгарије”.

Почетком године ухапшен је бивши агент ЦИА због задржавања поверљивих информација у случају који је повезан са његовим шпијунским операцијама у Кини.

Пре хапшења Џерија Чуна Шинга Лија убијено је или притворено 20 америчких агената током последњих година, што је један од најкатастрофалнијих заказивања америчке обавештајне службе.

Помпео каже да земље могу заједно да ураде више да се изборе са кинеским напорима да надвладају Запад.

– Можемо видети веома фокусиране напоре усмерене на крађу америчких информација, инфилтрацију шпијуна у САД, са људима који иду на посао у име кинеске владе а против Америке. Видимо то у нашим школама. Видимо то у нашим болницама и здравственом систему. Видимо то широм корпоративне Америке. То важи и за друге делове света, укључујући Европу и Велику Британију – навео је Помпео.

ШИРИ СПЕКТАР СПОСОБНОСТИ

Руско уплитање у америчке изборе 2016. хаковањем и објављивањем информација уз помоћ друштвених медија предмет је дебате у Вашингтону.

Помпео, међутим, каже да Кина има много шири спектар способности да прошири свој утицај и да је потребно много више акције да би се супротставили овом азијском џину.

– Кинески домашај креће се од традиционалне шпијунаже (људске и сајбер), преко крађе интелектуалног власништва ради помоћи свом бизнису, до коришћења економске снаге да се утиче на америчке компаније које траже приступ кинеском тржишту – истиче Помпео.

Он је такође оспорио став да САД имају мали утицај на конфликт у Сирији.

– Радићемо на том компликованом проблем и изгурати Иранце где год можемо – рекао је Помпео.

НЕЋЕМО ТОЛЕРИСАТИ ПРЕУЗИМАЊЕ АМЕРИЧКИХ ИНТЕРЕСА

Он је прошле године у писму упозорио Касема Солејманија, вођу одељења Кудс, дела Иранске револуционарне гарде, да напади на америчке интересе неће проћи некажњено.

– Желео сам да Касиму Солејманију пошаљем јасну поруку да постоје амерички интереси – ту су западни интереси, британски и други, и напад на њих ће бити дочекан једнаким одговором. Он треба бити свестан да нећемо толерисати да Иранци преузимају америчке интересе – навео је Помпео.

Директор ЦИА је оценио да је најбољи начин избегавања ескалације сукоба осигурати се да ирански народ разуме цену таквих активности своје владе, не само у регион већ и у Европи.

– Надам се да ће устати и разумети да није у најбољем интересу своје земље да шаљу своје снаге у места попут Европе и спроводе злонамерне активности кад има толико тога да се уради да Иран постане боље место. Верујемо да ће Иранци то разумети. Надамо се и да ће њихове вође то прихватити – закључио је Помпео.