Прочитај ми чланак

ПРОЦУРЕО ИЗВЕШТАЈ О БРЕГЗИТУ: Британији се црно пише после развода

0

Обелодањене тмурне прогнозе за Британце. У процени направљеној за владу наводи се да ће Великој Британији у сваком случају бити лошије после одласка из ЕУ

ПРОЦУРЕЛИ извештај с тмурним економским прогнозама за Велику Британију распламсао је расправу око изласка земље из Европске уније.

AP Photo

Присталице “брегзита” су у уторак оцениле да је објављивање документа покушај да се омете излазак из ЕУ, док су проевропски посланици оптужили владу да крије лоше вести. У процени направљеној за владу, која је објављена на сајту “Базфид”, наводи се да ће Великој Британији у сваком случају бити лошије после “брегзита”, без обзира на споразум о трговини који постигне са Унијом.

Наводи се да би са споразумом о слободној трговини, у наредних 15 година раст био пет одсто нижи него по садашњим прогнозама. У случају да нема договора, раст би био осам одсто нижи, а у случају да Велика Британија остане на јединственом тржишту ЕУ, пад би био два одсто.

Велика Британија треба да изађе из ЕУ у марту 2019, али још нису почели преговори Лондона и Брисела о будућим трговинским односима. Влада Велике Британије наводи да жели “блиске и специјалне” трговинске односе са ЕУ. Горњи дом парламента је у уторак почео да разматра предлог закона о изласку из ЕУ, кључни закон који треба да пренесе хиљаде закона ЕУ у британско законодавство када земља изађе из Уније. Без тога Лондон би имало велику празнину у својим законима.

ТО ЈЕ ПОДРИВАЊЕ

Државни секретар у Министарству за “брегзит” Стиви Бејкер је рекао током дебате у доњем дому да је објављени документ на “Базфиду” “селективна интерпретација прелиминарне анализе”.