Прочитај ми чланак

ШВЕДСКА У ХАОСУ: Припремали рат против Русије па добили оно чему се нису надали

0

Крајем прошле године су постојали позиви да се шведска војска позабави растућим “но-го“ зонама у граду. Сада постоје знакови да ће шведска влада можда одговорити на те позиве. Но-го зоне су иначе зоне криминала и банди, где грађани не улазе а и полиција нерадо интервенише.

Као и обично, корпоративни медији су изврнули ствари. Многи шведски мејнстрим коментатори наводе Русију као извор непосредне претње. А заправо, она је много ближе кући.

Шведска влада можда користи претпостављену претњу од Русије као изговор, док се припрема за распоређивање у шведским проблематичним, и растућим, но-го зонама.

По први пут након Другог светског рата, Шведска се припрема за дистрибуцију брошуре цивилне одбране за око 4,7 милиона домаћинстава, упозоравајући их на почетак рата.

Брошура ће служити као приручник за “тоталну одбрану“ у случају рата, и пружити детаље о томе како обезбедити основне потребе као што су вода, храна и грејање, пренео је Финанциал Тимес. Приручник такође покрива и друге претње као што су сајбер напади, тероризам и климатске промене.

“Сво друштво мора бити припремљено за сукоб, не само војска. Речи као што је тотална одбрана или висок ниво упозорења нисмо користили већ 25-30 година или више. Дакле, знање међу грађанима је веома ниско“, рекла је Кристина Андерсон, шефица пројекта у шведској агенцији за цивилне непредвиђене ситуације.

Приручник о преживљавању, назван “Ако дође до кризе или рата“, влада ће објавити крајем пролећа. Његово објављивање долази у тренутку када је ратна опасност од Русије висока, па можда, али то је оно у шта мејнстрим медији покушавају да увере многе.

Шта ако претња није од Русије, већ она која је домаћа?

У среду је премијер Стефан Лофен рекао да би Шведска учинила све што је потребно, укључујући и слање војске, како би окончала талас насиља банди које влада у “но-го” зонама широм земље. Стопа убистава у Шведској је током година била ниска, али захваљујући мигрантској кризи, полиција је немоћна у многим подручјима широм земље.

“Мој први потез није постављање војске, али сам спреман да урадим шта год је потребно да озбиљно организовани криминал нестане“, рекао је Лофвен након страначке дискусије у парламенту.

“Али такође је очигледно да постоје социјални проблеми. Проше годиње је било 300 случајева пуцњаве, а 40 људи је убијено. Нова година је почела са новим проблемима. Видимо криминалце са потпуним недостатком поштовања према људском животу, а то је страшан развој који сам ја одлучан да преокренем“, додао је он.

Чак је и шеф шведских демократа, Џими Акесон, “прогласио рат“ против организованог криминала и сугерисао да Шведска треба да распореди војску како би се супротставила неконтролисаном насиљу.

Питер Имануелсен, независни новинар у Шведској, сумирао је недавне развоје у временском оквиру:

Влада шаље летке у 4,7 милиона домаћинстава говорећи им како да се припреме за рат

Лидер шведских демората каже “води се рат у шведском друштву“

Шведски премијер разматра распоређивање војске у “но-го” зоне

Да резимирамо, шведска влада се припрема за дестабилишући догађај, док мејнстрим медији настављају да користе Русију као жртвеног јарца. У међувремену, високи државни званичнци у Шведској су се усагласили да је војна интервенција у десетинама “но-го” зона широм земље врло вероватна. Истовремено, влада се припрема да милионе приручника о преживљавању подели својим грађанима, указујући на то да се дестабилишући догађај приближава.

У среду је објављена вест о још већем хаосу у Шведској, када је ручна бомба убачена у полицијску станицу у Малмеу, што је резултирало “великом експлозијом“, како су пренели локални медији.

И на крају, док три највеће политичке партије у Шведској позивају на војну интервенцију у “но-го” зонама, шведска агенција за цивилне непредвиђене случајеве покушава да иштампа милионе приручника о преживљавању, како би заштитли грађане од онога што се чини да ће бити турбулентна будућност 2018. године.