Прочитај ми чланак

ПУКЛИ СУ: Бугарска војна авијација пред колапсом, приземљени јуришници Су-25

0

Ратно Ваздухопловство Бугарске (БВВС) остало је без још једног типа ваздухоплова у оперативном стању. Часопис Аеро је пре два дана објавио да су приземљени јуришни авиони Су-25 и да су на њима последњи летови из ваздухопловне базе Безмер обављени 14. децембра 2017. Њихова употреба је престала због истека ресурса а Аеро подсећа да је током прве половине 2014. године 6 Су-25 прошло кроз процес продужења међуремонтног рока.

У 2017. години нису предузети никакви кораци ка обезбеђивању даље употребљивости ових летелица па су тако БВВС остале без јединог типа специјализованог јуришног авиона. Прошла година протекла је у неколико пута поновљеним објашњењма министра одбране Красимира Каракачанова да он и даље рачуна на Сухоје 25. Почетком октобра је, на пример, рекао да би, паралелно са процесом набавке нових борбених авиона, требало извршити ремонт и модернизацију борбених авиона МиГ-29 и Су-25. Нешто раније изјавио је да би у будућности одржавање флоте Су-25 било релативно јефтино и чак је навео да је лоше што је у том тренутку од 14 авиона летело само 3 или 4.

Аеро даље преноси да њихови извори из војске напомињу да нема много опција за поново активирање авиона Су-25. Примерци који су до скора летели прошли су, у периоду од 2001. до 2003. године капитални ремонт а од тада им је неколико пута продужаван међуремонтни рок, последњи пут 2014. године и то по методологији коју је развио ваздухопловни одбрамбени институт ‘’Цветан Лазаров’’.

На доступним авионима постоје технички проблеми који нису мали и јасно је да је потребан нови генерални ремонт али извори Аера у Министарству одбране говоре да они сматрају да више нема рационалних могућности да се продуже међуремонтни ресурси.

Међутим други извори Аера говоре о томе да се у МО и БВВС углавном размишља о могућности да неколико (на пример 6 до 8) авиона Су-25 буде послато на капитални ремонт у белоруски 558. ремонтни завод у Барановичима. Могуће је, бар теоретски, да се радови изврше и у Украјини, у заводу ‘’МиГремонт’’ из Запорожја, затим у Русији у 121. АРЗ Кубинка или у заводу ТАМ у Грузији.

Постоји и чисто теоретска могућност да се ремонт обави у домаћем ваздухопловном ремонтном предузећу ‘’Авионамс’’ из Граф Игњатијева. У периоду од 1995. до 2002. тамо су и вршени ремонти, поправке и одржавање бугарских Су-25 али је завод временом изгубио те способности. Иако политичко руководство већ скоро две године говори о томе како ће национализовани ‘’Авионамс’’ обављати ремонте совјетских ваздухоплова које још увек користе БВВС, нису предузете мере како би се то остварило.

Опција генералног ремонта проблематична је из чисто финансијских разлога јер за ремонт једног Су-25 треба издвојити 5 милиона долара тако да би ремонт 6 или 8 авиона коштао 30 до 40 милиона долара. У буџету за 2018. средства за тај посао нису обезбеђена што фактички значи да авиони Су-25 остају на земљи а њихови пилоти ће изгубити спремност за летење и “испасти“ из тренаже.

Истовремено стање исправности ваздухопловне технике БВВС ће у 2018. години бити веома тешко. У сваком тренутку се очекује прекидање летова последњег активног транспортног авиона Ц-27Ј што ће оставити државу без војно-трнапсортне авијације. Очекује се и криза са исправношћу школско-борбених авиона Л-39ЗА, тешкоће у коришћењу ловаца МиГ-29 су добро познате и нису од јуче а критична ситуација с њиховом оперативношћу биће достигнута половином године.

Да би се решили сви ови као и многи други проблеми у БВВС, потребна су велика финансијска средства која једноставно нису доступна у буџету Министарства одбране за текућу годину. Дакле није тешко претпоставити да ће, упркос обећањима министра Каракачанова да ће се залагати за опстанак флоте Су-25, бугарски јуришници остати приземљени месецима а можда и годинама. Најгори сценарио би био ако би летови ових авиона, који су обављени 14. децембра 2017. били и последњи на бугарском небу.