Прочитај ми чланак

НЕ ЖЕЛЕ ДА ЧУЈУ ИСТИНУ: Хрвати напустили салу због говора јеврејског рабина

0

Скандал на конференцији ОЕБС у Риму посвећеној борби против антисемитизма и сећању на холокауст: Хрватска делегација напустила салу током завршног говора председавајућег Савета Јад Вашема Меи Лауа

ХРВАТСКА делегација изазвала је скандал на Конференцији о борби против антисемитизма у организацији ОЕБС у Риму. Они су напустили пленарну салу током завршног говора председавајућег Савета Јад Вашема рабина Израела Меи Лауа!

Лау, који је био главни рабин Израела и преживели из нацистичке фабрике смрти логора Бухенвалд, свој говор је фокусирао на питање „Где?“. Питао је: „Где сте се налазили када су се чинили злочини, и где се налазите када се поново буди мржња?“

Те речи су очигледно засметале представницима Хрватске који су, уместо да са другим чланицама ОЕБС осуде антисемитизам и све друге облике мржње према другој нацији, вери и раси, изашли и оставили празну столицу.

То је други случај у свега неколико дана да Хрватска избегава суочавање са истином о геноциду у Другом светском рату, након што су се успротивили српској изложби о злочинима НДХ над Србима и Јеврејима, која је организована у згради УН у Њујорку.

Претходно, говорећи на конференцији ОЕБС, министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је у Риму да Србија снажно осуђује све облике расизма и ксенофобије, укључујући антисемитизам:

Српски шеф дипломатије је истакао и значај изложбе „Јасеновац – право на незаборав“, коју је отворио 25. јануара у згради УН у Њујорку, а која документују стравично страдање Срба, Јевреја и многих других народа подвргнутих систематском уништењу од стране усташког режима НДХ.