АКО СТЕ ОВО ЗАТЕКЛИ НА ЗГРАДИ – прети и 2 милиона динара казне

0

Београд -- Становници стамбених зграда у Београду од пре десетак дана добијају обавештења у којима их инспекција обавештава о томе да морају да изаберу управника зграде.

У обавештењу које је освануло на једној од зграда на Новом Београду се наводи да станари имају рок од 30 дана да изаберу управника и региструју стамбену заједницу.

Фото: B92

Уколико ту законску обавезу не испуне у датом року, комунални инспектор је у обавези да након спроведеног инспекцијског надзора донесе решење којим се налаже стамбеној јединици упис у Регистар и поднесе пријаву за увођење принудне управе.

Једна од станарки зграде на којој се појавило обавештење на Новом Београду каже да је, колико зна, одржан састанак станара на којем је одлучено да се изабере професионални управник из једне фирме. После тога је од врата до врата давана сагласност на то решење и то је све било пре него што је обавештење објављено. „Мислила сам да је то готова ствар а сад видим ово обавештење и ништа ми није јасно“, наводи онa.

Начелник инспекције београдске општине Звездара за РТС каже да инспекција већ десетак дана обилази зграде и оставља оваква обавештења.

Радоњић наводи да ће се по истеку датог рока бити сачињени записници, после чега ће се доносити решења а потом ће бити подношене прекршајне пријаве и одређиваће се принудни управници.

На питање колико реално станари имају времена за регистрацију стамбене јединице и избор управника, Радоњић је казао 45 дана до два месеца.

Он је подсетио да је за регистрацију потребно минимално три стана или два власника зграде.

Како каже, на Звездари је до сада регистрована трећина од укупног броја зграда.

Казне за неиспуњење законских обавеза регситрације и избора управника је од 50.000 динара до два милиона динара.

У Србији је до сада од 40.000 стамбених зграда регистровано око 25.000, што је нешто више од 50 одсто. У 90 одсто случајева станари су се определили за комшију, а 10 одсто случајева за професионалног управника, каже Мирјана Ковачевић из Привредне коморе Србије.

Она је навела да, иако је практично рок за упис зграда у регистар истекао 12. децембра прошле године и даље постоји могућност уписа, а комунални инспектори из локалних самоуправа почели су да утврђују чињенично стање на терену – да ли је извршен упис, уколико није који су разлози и да донесу решења о упису у регистар без одлагања.