Прочитај ми чланак

ВУЋИЋ ОТПУТОВАО ЗА ТУРСКУ: Са Бакиром код Ердогана

0

Председник Србије Александар Вучић отпутовао је за Турску, где ће сутра разговарати са председником Реџепом Тајипом Ердоганом и бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

– Путујем већ у недељу, у понедељак ћу имати састанак са председником Турске, тамо ће доћи и члан Предшедништва БиХ Бакир Изетбеговић, да разговарамо о односима Срба и Бошњака, о односима и православаца и муслимана, да видимо како то у будућности можемо заједнички да сагледамо – рекао је раније Вучић у Давосу.

 

То ће пракично бити трећи сусрет председника Србије и Турске за мање од годину дана.

Последњи пут Вучић је у Турској боравио прошлог јула када се састао са Ердоганом и учествовао на 22. Светском нафтном конгресу у Истанбулу.

А турски председник је у Србији боравио четири месеца касније, у октобру прошле године, када је, поред Београда, заједно са Вучићем посетио и Нови Пазар.

Портпарол Председништва Турске Ибрахим Калин, раније је, током недавног боравка у БиХ, најавио тројни састанак у Турској и рекао да та земља настоји да повећа број инвестиција у региону Западног Балкана и побољша билатералне односе који су већ добри, укључујући Србију.

Он је подсетио да је између Турске и Србије потписано више од 20 споразума и то ће, истакао је, бити прилика да се разговара и о изградњи аутопута Сарајево – Београд.

Председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић изразио је данас очекивање да ће у фокусу предстојећег сусрета у фокусу бити разгвори о регионалној сарадњи, али и о одређеним пројектима, односно могућим новим инвестиционим улагањима.

Звиздић је навео и да би било јако добро уколико би се коначно договорила рута која би повезала Сарајево и Београд.