Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ: Кључна ствар је напунити касу Београда и онда инвестирати!

0

Обрадовић и Радуловић су у заједничком интервјуу открили планове за Београд

Лидер Двери Бошко Обрадовић и лидер Покрета доста је било Саша Радуловић били су гости Еспресо интервјуа недеље. Они ће са заједничком листом „Да ови оду, а да се они не врате“ наступити на предстојећим београдским изборима.

Са Обрадовићем и Радуловићем смо разговарали о заједничком наступу на градским изборима и питали их на чије гласове рачунају. Пошто су у питању две различите организације са великим идеолошким разликама, питали смо их шта их то повезује, и како су дошли на идеју да заједно наступе на изборима, те како ће се и да ли ће се управо те разлике одразити на њихове гласаче. Говорили су о томе који су њихови планови, шта ће понудити Београђанима, а шта ће променити у Београду ако освоје власт, који је њихов став о геј паради и да ли је сада подржавају или не, да ли су за Европску унију или не, да ли су за савез са Русијом или не, како коментаришу политички савез Двери и Драгана Тодоровића, као и каква је њихова прогноза за предстојеће београдске изборе.

Двери и Покрет Доста је било наступиће на заједничкој листи на предстојећим београдским изборима. На чије гласове рачунате?

Обрадовић: Рекао бих да је ово једна важна предизборна сарадња која београдским бирачима даје једну алтернативу. Ако погледате актуелну политичку сцену избор вам и није нешто, имате са једне стране садашњу власт, Српску напредну странку и све њене сателите, који верно служе Александру Вучићу, и имате нешто што бих ја назвао повратак на старо, на време власти Демократске странке, на време претходне власти, бивше власти. И, практично ви данас имате не знам колико странака које су проистекле из распада Демократске странке, а сада се појавила идеја о неком уједињењу Демократске странке, што мислим да за многе београдске бираче и није неко решење, а ни нова и не знам каква идеја. Ми управо рачунамо на бираче који сматрају да коначно треба имати једну нову понуду. Ми представљамо алтернативу и бившој и садашњој власти, ми смо један „трећи пол“ те београдске политичке сцене, и ми смо једна искрена и права опозиција која се доказала у Скупштини, никада до сада нисмо били на власти, ни Двери ни Доста је било. На неки начин испуњавамо ту жељу свих оних бирача који не би више да гледају оне који се врте на политичкој сцени последњих 30 година, сада они имају за кога да гласају.

Радуловић: Суштински, то је то. Готово 30 година на власти се на различитим нивоима смењују исти. Мало су позиција, мало опозиција. Оно што је заједничко и једнима и другима је да када су на власти раде исте ствари – учествују у корупцији, потписују тајне уговоре, партијски запошљавају своје кадрове, злоупотребљавају своје ресурсе, и то је слика српске политичке сцене откад имамо вишестраначје у Србији. Нажалост, то је тако. Према нашем мишљењу потребан је један отклон од такве политике, и то је управо оно што желимо да понудимо грађанима. Они су већ пробали, показали су колико умеју, ми мислимо да може много боље и да све почиње од увођења реда, и да знамо како се троши новац грађана, да после тога можемо и да се разликујемо по различитим политичким питањима, али основа свега мора да буде борба против корупције, борба против партијског запошљавања, борба против партијске државе. То је предуслов, односно претходно питање свих осталих. На овим изборима грађани ће заиста имати избор, баш како смо и назвали листу „Да ови оду, а да се они не врате“.

У питању су две различите политичке организације, са великим идеолошким разликама. Шта вас то повезује, и како сте и зашто дошли на идеју да заједно изађете на београдске изборе?

Радуловић: Ми смо направили заједничку листу, окупљени око ствари које нас спајају. Јесте, постоје велике идеолошке разлике, међутим, ми смо на крају поштени, пристојни људи који су пронашли ствари које их спајају. Мислим да то и јесте велика ствар, да на српској политичкој сцени имате људе који су у стању да ставе те разлике по страни и да пронађу оно што их спаја. Задржавајући своје разлике, о њима се може нормално разговарати, дискутовати, али у једном нормалном дијалогу, а да знамо шта је питање које претходи свим осталим питањима, тим идеолошким разликама.
Обрадовић: Ми уопште не негирамо наше разлике. Напротив, тачно се зна шта је политика Двери а шта политика Покрета Доста је било. Ми признајемо да међу нама постоје одређене идеолошке и политичке разлике, и то је потпуно нормално. Свако има право на свој програм и своју политику, и нико од нас не одступа од свог програма и своје политике тиме што смо направили ову предизборну техничку коалицију за Београд. Међутим, ту се поставља и једно друго важно питање. Ми и самостално представљамо две озбиљне парламентарне организације које су, по свим коментарима и најоштрија опозиција у Скупштини овој власти, и сигурно да бисмо и самостално направили озбиљан резултат на београдским изборима. Али, заједно ћемо да направимо још озбиљнији резултат, да ојачамо позицију опозиције, и да на неки начим представимо једну потпуно другачију политику на локалном нивоу.

Који је ваш план? Шта ћете ви понудити Београђанима, а шта ћете променити ако освојите власт?

Обрадовић: Из угла Двери, некога ко заступа породичну политику, побољшање породичног живота у Београду. Веома је важно да породични људи у Београду осете бољитак. Да могу да реше питање уџбеника који много коштају, да могу да реше питање места у вртићима, које је велики проблем у Београду. Да породични живот у Београду буде уређен, да има много више бициклистичких стаза, паркова, да садржаји за децу и породицу, културни, спортски, забавни буду што забавнији, бесплатни, примера ради, треба нам једна врста породичне картице која би обезбеђивала неку врсту попуста за све људе који имају више деце и живе у Београду, која би им олакшала паркирање, То су све ставке о којима град мора да води рачуна, али кључна ствар је како ће се напунити каса града Београда, а она ће се напунити управо додатним опорезивањем неизграђеног грађевинског земљишта да не би оно отишло у руке тајкуна, него да се тај новац слије у касу, а одатле се онда инвестира даље и да се заустави сваки вид пљачке. Децентрализација је такоже једна битна ствар. Београд је ненормално и непотребно централизован. Да се београдским општинама врати доста од њихових изворних прихода и имовине како би они могли то да врате у развој својих потенцијала.
Радуловић: Једна од 20 тачака нашег заједничког програма за Београд је донети урбанистичке планове регулације за све локације које имамо у граду, не би ли се те локације подредиле интересима Београђана, а не интересима привилегованих, који би тамо да граде оно што хоће да граде. Ради се о огромној вредности. Само рецимо Београд на води, ако погледате, један комад земљишта је вредан онолико колико на њему можете да градите и где се та локација налази. Ово је најбоља локација у граду, тај савски амфитеатар 100 хектара. Дозволили су да се гради око два милиона квадратних метара пословног и стамбеног простора. Једна локација на којој је то могуће изградити је вредна око милијарду евра. Њен порески потенцијал годишње је вредан око 10 милиона евра. само та локација. Када говорим даље о луци Београд, тамо је 200 хектара. Да не побрајам све локације у граду у којима то постоји. Израда урбанистичких планова треба да уради све ово о чему је Бошко причао, да се урбанистички уреди Београд, на јавним конкурсима, где ће најбољи урбанисти моћи да се такмиче са својим идејама и да се на такав начин гради Београд, а не да нам долазе неки инвеститори за које кажу да су арапски. Ја сам био министар привреде, ниједног Арапина нисам видео док су преговарали. Изгледа да се ради о нашим парама, које се перу преко Уједињених Арапских Емирата. Ово је једна од важних тачака у програму. Такође желимо да подржимо културу, не ријалитије који су бесплатни за грађане, хоћемо да уведемо ваучере за културу, да грађани могу да одлуче где ће те ваучере да потроше, и да на такав начин помогнемо и конкуренцију у културним установама, грађани очигледно желе културу али немају новца да је плате. Па, да не причам о томе да хоћемо канализацију у свим приградским општинама у Србији где је данас нема, хоћемо и задруге, јер има доста пољопривредних газдинстава у приградским општинама који траже ту подршку. На Београду хоћемо да покажемо да је другачија политика у ствари могућа у целој Србији.