Прочитај ми чланак

НАЈБИЗАРНИЈА СВЕЧАНА ОТВАРАЊА У СРБИЈИ: Ево где су све функционери пресецали врпцу

0

Локални политичари у Србији претходних година свечано су отварали семафоре, лифтове, пешачке прелазе, па чак и ограде. Ипак, врхунац је био недавни позив медијима да извештавају са пуштања у рад септичке јаме!

Носиоци локалних власти, али и поједини министри, све мање пресецају врпце на новим мостовима, великим фабрикама или путевима, па праве свечаност од отварања септичке јаме. Управо том догађају присуствовали су новинари у Мирошевцу, а позив је стигао из Одељења за друштвене делатности и локални економски развој града Лесковца.

У позиву новинарима и фоторепортерима писало је да ће у дворишту ОШ „Славко Златановић“ у Мирошевцу бити „пуштена у рад септичка јама на којој је рађено инвестиционо одржавање“.

На овом догађају појавио се Бојан Тојага, шеф Одељења за друштвене делатности и локални економски развој Лесковца, који се извинио новинарима због „рогобатног мејла који је стигао из његовог одељења“. Како је навео, реч је о санацији канализационе мреже.

Иако је вест звучала као да је стигла са неког хумористичког сајта, стварност је много суморнија, јер у многим селима у Србији деца и даље користе пољске тоалете.

Отварање семафора

Јавност у Србији изненадило је и када је директор Завода за изградњу града Новог Сада Дејан Мандић својевремено отворио почетак радова на изградњи семафора у новосадском Новом насељу.

Међутим, само сат времена након одласка представника градске власти, радници који су почели радове на постављању семафора пресекли су водоводну цев и изазвали хаварију на Булевару Слободана Јовановића, где се поставља семафор, због чега су Новосађани из околних улица остали без воде.

Вулин и лифт

Александар Вулин, тадашњи министар за рад и социјална питања, пре неколико година пресекао је црвену врпцу на отварању лифта у Апатину, у Дому за старе и пензионере.

Претходно је „свечано“ доделио 12 беби-аларма родитељима деце са оштећеним слухом, а није пропустио ни опет „свечану“ доделу пакетића деци из Центра за церебралну и дечју парализу која је убрзо постала предмет спрдње на друштвеним мрежама.

Пешачки прелаз

За поједине локалне функционере од посебног је значаја и постављање обичног пешачког прелаза. То је случај са председником општине Вождовац Александром Савићем, који се свечаним отварање зебре у насељу Кумодраж похвалио на свом Твитер налогу.

 

Он је поставио фотографију на којој се налазе он и његове колеге Ивана Томић и Реља Огњеновић, који се са поносом сликају на тек обележеном пешачком прелазу.

Степениште

Уз балоне и траке, некадашњи министар Велимир Илић и тадашњи градоначелник Крушевца Братислав Гашић пре неколико година отворили су реконструисано степениште са рукохватом у Крушевцу.

То се догодило у јеку предизборне кампање.

Помпа око саобраћајног знака

У Крушевцу је, поред степеништа, прошле године уз помпу постављен и саобраћајни знак који означава да је реч о успореној зони саобраћаја.

На сличан начин, уз десетак директора и градских челника, отворена је и бициклистичка стаза.

Чајна кухиња

Директор Дома здравља у Ражњу Ненад Станковић пре неколико година маказама је пресекао црвену врпцу на вратима чајне кухиње.

 

Како је рекао, просторија за дневни одмор запослених отворена је захваљујући донацијама, а набављена је уградна плоча и фрижидер.

Истог дана, свечано је отворена и рампа за улаз особа са инвалидитетом.