Прочитај ми чланак

БИРАЈУ ПРЕДСЕДНИКА: Други круг избора у Чешкој, умешао се и Емир Кустурица

0

У Чешкој се данас завршава други круг председничких избора, у којем снаге одмеравају актуелни председник Милош Земан (73) и Јиржи Драхош (68).

Земан се залаже за ближе односе са Русијом и Кином док је Драхош наклоњен ЕУ.

Фото: ИТАР ТАСС/Андреј Америков

Многи на изборе гледају као на референдум на којем се грађани изјашњавају о актуелном председнику (73), бившем премијеру левог центра који је направио оштар заокрет ка десно, преноси Ројтерс.

Земан је, у првом кругу гласања пре две недеље, освојио највише гласова од укупно девет председничких кандидата, али ипак недовољно да би избегао други круг, подсетила је агенција АП.

Земан је освојио 38.6 одсто, а Драхош 26.6 одсто гласова за председника земље, који током петогодишњег мандата има претежно церемонијалну улогу.

Актуелни председник је фаворит, истакла је агенција АП уз напомену да испитивања јавног мњења показују да ће трка бити тесна током дводневног гласања које је почело јуче.

Према Уставу Чешке, председник бира премијера после општих избора.

Чешка влада предвођена Андрејем Бабишем поднела је оставку у среду пошто јој је изгласано неповерење, али је Земан одмах затражио од Бабиша да опет покуша да формира владу.

Земан је изјавио да чак и ако изгуби на изборима, он ће Бабиша поставити на место премијера пре него што му истекне председнички мандат, 8. марта.

У чешке изборе умешао се и „југословенски прашки ђак“ Емир Кустурица – препоручује им Земана.

„Чеси су мудар народ који ће гласати за човека који је открио једну од највећих истина у вези са Истоком. Када велика компанија, трансконтинентална дође у Чешку или у Србију, довезе технологије али све што се уради више одлази од чешког народа. То је економска неправда коју је Земан видео. И види то исправно. Кад год сам га гледао, мислим исто о данашњем свету“, казао је Кустурица у видео разговору који током овог другог круга председничких избора, у петак и данас у Чешкој објављује чешки алтернативни портал Парламентњи листи.

Кустурица је казао да иако су многи људи глупи, некако се на изборима одлуче ипак како треба и поручио да је он Чех да би гласао за Земана.

Управо садашњи председник Милош Земан као премијер на челу мањинске социјалдемократске владе од 1998. до 2002. године дистанцирао се од тзв „чешког модела“ – ваучерске приватизације, чешким капиталом, коју је означио за крађу столећа. Земан као премијер убрзано је кренуо у отварање тржишта и класичну приватизацију чешке привреде страним стратешким партнерима, пре свега у банкарском сектору али и у гасној и петрохемијској индустрији и електроенергетици и телекомуникацијама.

Чешку је премијер Земан увео у НАТО, његова влада дала је сагласност војним савезницима за бомбардовање Југославије 1999. године, а Земанова влада обавила је и одлучујуће припреме за улазак Чешке у Европску унију 2004. године.

Одзив око 8,4 милиона регистрованих бирача у Чешкој према извештајима комисија са биралишта јуче је био већи него у првом кругу када су за два дана на изборе изашле три петине бирачког тела.

Национални Завод за статистику саопштио је да би незавнични резултати избора могли да буду познати већ данас, касније поподне.