Прочитај ми чланак

ЗА КЕЈПТАУН „НУЛТИ ДАН“ ЈЕ 12. АПРИЛ – када ће остати без воде

0

Кејп Таун -- Грађанима Кејптауна ускоро ће доћи "нулти дан", када ће остати без воде, али буквално, наводи ЦНН.

Градски званичници су објавили да ће све славине остати буквално суве 12. априла, а тај дан означен је као „нулти дан“.

Screenshot

Овај велики вишенационални град искусио је највећу сушу икада. На њу су утицале климатске промене, али и константно растућа попилација, која тренутно броји скоро четири милиона. Слике које сада долазе из тог града у Јужноафричкој републици показују редове људи који стоје како би напунили канистере и балоне водом која се допрема цистернама.

Свим пунктовима на којма су постављене последње залихе воде не може се ни прићи, аутомобила је свугде, редови су без краја, а све то је слика када још и има мало воде.

Власти су издале упутства становницима Кејптауна како да се понашају како би се штедња воде довела до максимума. Неке од тих мера су да нико не сме да се тушира дуже од 90 секунди. Такође, грађанима је речено да покушају да воду од туширања сачувају како би се користила за тоалете. Нико не би смео да користи више од 50 литара воде дневно, а сада је становницима Кејптауна допуштено да из цистерни узму највише 25 литара воде.

Ипак, и поред бројних упутстава и упозорења, градоначелница Кејптауна је изјавила да се потрошња воде није значајно смањила. „Потпуно је невероватно да већину грађане уопште није брига због чега сада сви идемо ка ‘нултом дану’. Више не можемо да тражимо од људи да штете воду, сада морамо да их присилимо на то“, поручила је Патриција Де Лиле.

Због рапидног смањења количине воде у свим резервоарима „нулти дан“ је померен за раније, на 12. април, и тада у Кејптауну неће остати ни кап воде, наводи ЦНН.