Прочитај ми чланак

ПУШАЧИ ЋЕ СКРОЗ ДА ОДЛЕПЕ! Опет поскупљују цигарете!

0

Цигарете које производи компанија "Јапан тобако" од 12. фебруара поскупеће 10 динара

Разлог за корекцију цена је увећање специфичне акцизе од Нове године за динар и по по пакли која се по акцизном календару мења два пута годишње. Са овом корекцијом држава ће сада произвођачима, по овом основу, по пакли узимати 67 динара, пише Блиц.

Уз ову, на цену цигарета зарачунава се и пропорцијална акциза од 33 одсто, а на све то додаје се и ПДВ. Другим речима, са увећањем овог намета расту и други које произвођачи морају да издвоје за државу, па се зато цене коригују знатно више од утврђеног увећања по основу специфичне акцизе.

Извор из Немањине 11 каже да је „Јапан тобако“ први затражио повећање цена и да му је то одобрено 18. јануара.

– Они су овог пута први повукли ногу за корекцију цена. Све њихове цигарете биће скупље за 10 динара по пакли, изузев „собраније“, који ће скочити за 20 динара, па ће од 12. фебруара коштати 500 динара. По акцизном календару, до краја 2020. године предвиђено је да се два пута годишње специфична акциза увећава за динар и по. Свако то увећање праћено је и поскупљењем цигарета јер произвођачима расту намети према држави и по основу пропорционалне акцизе и ПДВ. Рачунице показују да када паклица од фебруара поскупи са 230 на 240 динара, држава ће тада узимати укупно 187 динара на име акциза и пореза. Специфична акциза ће бити 67 динара, пропорционална 79,2, а ПДВ 40,8 динара. То практично значи да ће од 10 динара поскупљења, 8,7 ићи држави – објашњава саговорник.

Он додаје да зато никада и не поскупљују цигарете само за износ који се увећава по основи специфичне акцизе.