Прочитај ми чланак

АКО ШИПТАРИ НАПАДНУ, ЗА ТРИ САТА УЗИМАМО СЕВЕР Мирослав Лазански поручује..

0

Албанци одлично знају да са Србијом више не могу некажњено да се играју. Војска Србије је спремна и способна да Србе на Косову у сваком тренутку заштити од напада.

Србија је апсолутно способна и спремна да у сваком тренутку одбрани Србе на Косову и да спречи нови погром свог народа. Ако било ко – у Приштини, Бриселу или Вашингтону – размишља да на силу заузме северни део покрајине и протера Србе који су тамо апсолутна већина, тај би морао да зна да наша војска за само три сата може да дође до северне Косовске Митровице и изађе на мост на Ибру!

Ово у разговору за Информер поручује војнополитички аналитичар Мирослав Лазански. Он истиче да свака озбиљна држава, па и Србија, има унапред разрађене планове за моментално реаговање у кризним ситуацијама.

Одлучно на претње

Наша држава и војска су, каже Лазански, потпуно спремне за хитне интервенције.

– Наш Генералштаб сигурно има разрађене планове за сваку потенцијалну опасност, па и за евентуалну кризу на Косову. Са тим плановима се, наравно, никада не излази у јавност. Сигуран сам да би у случају било какве опасности на северу покрајине наша војска могла да реагује за три, максимално четири сата! Све, наравно, зависи од темељне процене политичког руководства шта је најадекватнија мера у одређеним околностима. Сам председник Вучић рекао је да никоме и никада неће дозволити нови егзодус српског народа. Албанци, дакле, одлично знају да са нашом земљом више не могу некажњено да се играју… – наводи Лазански.

Муњевита реакција

Војска Србије би у случају погрома могла да реагује за највише три до четири сата

Мирослав Лазански, војни коментатор

Он додаје да су после убиства Оливера Ивановића на Косову поново оживеле идеје насилног заузимања севера, али да је Вучић својом посетом јужној покрајини јасно ставио до знања Приштини да на такав сценарио могу да забораве.

– Приштина несумњиво има амбицију да својим репресивним апаратом запоседне и север Косова. Опсесија им је да север комплетно ставе под своју контролу. Потпуно је тачно да су они хтели да искористе Ивановићево убиство како би се јединице РОСУ нашле на северу Косова. Користи се свака прилика да би се специјалне полицијске или параполицијске снаге из Приштине нашле на северу… – истиче Лазански.

Да је наша земља спремна да у сваком тренутку реагује и спречи било какав напад на Србе, што има право и према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, сматрају и други саговорници нашег листа.

Безбедносни стручњак Милан Петрић каже да треба имати пуно поверење у нашу војску и полицијске снаге, упркос опасним плановима Албанаца.

‘Дојче веле’: Зашто Берлин ћути о убиству Ивановића?

Државни секретар у немачком министарству спољних послова Михаел Рот говорио је за „Дојче веле“ о убиству Оливера Ивановића и поручио да „ЕУ мора јасно да покаже да јој није свеједно каква ће бити будућност Западног Балкана“.

Упитан зашто су изостале реакције Берлина поводом убиства лидера СДП, Рот је поручио да је то био задатак ЕУ, а не Немачке (!?!).

– Појединци са Косова одавно имају жељу да реализују план „велике Албаније“. Њихове недавне изјаве говоре о плану да продру чак до Ниша. Ипак, немају они капацитете да то и остваре, ни војне ни бројчане.

Њихов напад на нас 1999. ослањао се на логистичку и ваздушну подршку НАТО. Такође, наше безбедносне службе већ имају неколико разрађених сценарија превентивног деловања. На крају, такав потез Албанаца у тренутној ситуацији само би разоткрио њихово право лице и цео свет би напокон осудио такав напад и морао би да стане на српску страну – напомиње Петрић.

Спремни на све

Мирослав Бјеговић, декан факултета за безбедност „Едуконс“ упозорава, међутим, да је Приштина спремна да по сваку цену заузме север Косова:

– Не би се они либили ни терористичких аката ни одузимања невиних људских живота. Онда би за то окривили српску страну и изнудили повод и одобрење међународне заједнице да РОСУ уђе на север Косова. Међутим, приштинска влада је тренутно свесна да без Еулекса и Кфора нису у стању да остваре тај циљ. Они знају колико је Србија војно јака и да је њено руководство спремно да одлучно заштити своју територију… Ипак, немојте сумњати, када процене да су довољно јаки и када добију миг из ЕУ или САД, сигурно ће напасти!