Прочитај ми чланак

ПРЕКРШИЛИ ЗАКОН о ПОЛИТИЧКИМ СТРАНКАМА: Неуставно проглашена Вучићева листа?

0

Проглашењем листе "Александар Вучић - Зато што волимо Београд", Градска изборна комисија је прекршила Устав, Закон о председнику Републике и Закон о политичким странкама, јер је дозволила да се прогласи листа која у свом називу садржи име председника републике, саопштио је данас покрет Доста је било (ДЈБ).

Градској изборној комисији (ГИК) морало бити познато да по члану 5 Устава, политичке странке не могу непосредно вршити власт нити је подредити себи, а коришћењем имена председника Републике у називу листе, извршна власт оличена у председнику републике подређује се СНС-у, на тај начин што се његово име кориси у сврху изборног резултата СНС-а на локалним изборима. Ово СНС-у забрањује и Закон о политичким странкама.

Са друге стране, председник Републике изражава државно јединство Републике Србије и он по Закону не може вршити другу јавну функцију нити професионалну делатност. Ако се име председника републике налази на локалној изборној листи, председник нарушава државно јединство и са друге стране врши још једну јавну функцију – као председник СНС-а чије се име налази у називу листе, у случају да одборници СНС верификују своје мандате, а то ће се извесно десити, он постаје директни чинилац у њиховом деловању.

Сваки пут кад се одборник са листе представи, сваки пут кад потпише било какав акт у коме се помиње име листе, то ће чинити и у име председника Републике, Александра Вучића, пошто је оно саставни део листе.

Коришћење имена Александра Вучића може утицати и на слободан избор грађана у смислу њиховог изборног права. Наиме, врло је вероватно да ће велики број грађана бити доведен у заблуду због назива листе и да ће гласати за листу уверени да је носилац листе Александар Вучић, те да је Александар Вучић и један од кандидата за одборнике.

Због свега овога, изборна листа „Александар Вучић- Зато што волимо Београд“, није смела бити проглашена. Чињеница да јесте проглашена, већ је довела до нарушавања легитимности изборног процеса. Исто тако, прописи који се односе на назив листе су изгубиле сваки смисао.

Остаје једино да се види у којој мери ће ГИК наставити са злоупотребама у сврху обезбеђивања подршке СНС-у. Исто као што остаје да се види да ли ће опозиција прихватити да се повинује тим злоупотребама, или ће у изборном процесу сачувати минимум достојанства супротстављањем овом понижавању институција и масовном кршењу изборног права грађана, каже се у саопштењу ДЈБ.