Прочитај ми чланак

ДР СТОЈКОВИЋ О преминулој породиље, за коју се сумња да је оболела од малих богиња

0

Cлучај преминуле породиље, за коју се сумња да је оболела од малих богиња, отвара неколико питања.

Према писању „Телеграфа“, жена је оболела пре 15 дана када је добила кашаљ и температуру, док је пре десет дана добила оспу. По наводима породице, лечена је од алергије, а лекар јеодбио предлог породице да буде примљена у болницу. По пријему у болницу, била је лошег стања са упалом плућа, да би пре два дана преминула.

У медијима је  скандирано да је то трећа жртва малих богиња, иако није лабораторијски потврђена инфекција, али је епидемиолог Зоран Величковић прилично сигуран да је то узрок, јер је пацијенткиња имала патогномонични знак за ову болест – Копликове мрље на оралној слузници. Такође, је наведено да ће се узорак преминуле послати на Торлак тек у четвртак. Епидемиолог није пропустио да закључи да је све ово последица „ниско обухвата“ вакцинацијом у Нишу. Као врло заинтересована страна која прати ситуацију око малих богиња у Србији, питамо надлежне за укоравање и прогон грађана следеће:

1.Да ли је породиља преминула као последица погрешне дијагностике и терапије?

2.Због чега се у медијима спекулише узроком смрти који није још званично потврђен?

3.Због чега се узорак жене која је премиула пре два дана шаље на испитивање тек сутра и када је узет, обзиром да је према упутсву за надзор над морбилима наведено да се узорци шаљу што пре у референтну лабораторију?

4.Како је могуће да је жена актулено имала Копликове мрље 15 дана након обољевања, када су оне типичан знак продромалне фазе болести (пре појаљивања симптома) и пролазе са развојем оспе, која се код пацијенткинје појавила пре 10 дана?

5.Уколико је Копликове мрље имала на почетку болести, да ли је њихово непрепознавање  и укључивање „терапије за алергију“ (могуће кортикостероида) довело до компромитовања имуног система и последичне смрти?

6. Зашто се не говори о вакциналном статусу пацијенткиње, као што се ради уек у случајевима када је пацијент невакцинисан?

7.Због чега подаци из историје болести пацијенткиње нису доступни јавности због „осетљивости података о личности“, али јесу доступни  селективни подаци који иду у прилог  хистерији око малих богиња?

8. Да ли је и ово потенцијално обољевање особе у одраслом добу последица масовних програма вакцинације који праве одраслу популацију и мале бебе осетљивим на инфекцију морбилима, управо у добу када су компликације и смртни исходи вишеструко чешћи , а на шта указују бројни радови?

Услед бројних нелогичности и контрадикција у актуелној вакциналној кампањи, мишљења смо да јавност има права да буде упозната са свим релевантним чињеницама везаним за здравље оболелих.

Неспремност здравствених институција на отворену комуникацију са грађанима огледа се у категоричком  одбијању истих да у  јавном разговору  на медијима свих грађана ове државе дају одговоре на питања.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су др Јована Стојковић, психијатар, мајка троје деце, и Предраг Златановић, предузетник, родитељ који је спреман да иде у затвор, само да му не би вакцинисали дете.. Тема емисије је била обавезна вакцинација деце у Србији.

У емисији се говорило о томе зашто Јована и Предраг неће да вакцинишу своју децу (00:01:00), о томе како лекари дају лекове малој деци и ако нису за њихов узраст (00:04:00), о томе зашто нема стручне дебате о потреби обавезне вакцинације деце (00:08:30), о томе шта лекар мора да пита родитеља пре вакцинације деце (00:16:00), о томе зашто је српски закон о обавезној вакцинацији деце противуставан (00:22:00); као и о злоупотребама у здраству од стране фермацеутских кућа(00:26:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.