Прочитај ми чланак

КАНАДСКИ ВОЈНИК ПРОНАШАО ДЕЧАКА ИЗ БОСНЕ којег је упознао током рата

0

Војник Џастин Фрај је ступио у контакт с Амиром Бајрамовићем с којим је једина веза била њихова заједничка фотографија.

Канадски војник Џастин Фрај 1994. године служио је у јединици УНПРОФОР-а у ратом окованој Босни, тачније у Високом и тамо је упознао дечака Амира. Убрзо су се спријатељили, а 24 године касније, захваљујући друштвеним мрежама и ангажману новинара локалног портала, Фрај је ступио у контакт с Амиром с којим је једина веза била њихова заједничка фотографија. Сад планирају да се сретну поново.

СИМБОЛ РАТНИХ ГОДИНА

– Живео сам у Високом, северозападно од Сарајева. Наш камп звао се ЦАНБАТ 2. Једна од мојих одговорности било је и осигуравање слетишта за хеликоптере УН-а. Поред самог слетишта било је неколико кућа, а сваки пут када смо га осигуравали, из тих кућа на ограду је долазио један мали дечак. Убрзо сам се спријатељио с њим, његово име било је Амир. Почео сам да доносим неке слаткише Амиру. Моја мама је поштом слала ствари за њега, слаткише, оловке, фломастере и сат. Сећам се колико је само био узбуђен због тог сата – написао је Џастин на Фејсбуку, пошто је сазнао да је Амир жив.

Канадски војник је, како каже, често размишљао о БиХ и о Амиру, који му је постао симбол тог периода живота.

– Чувао сам његову слику. Често сам се бавио мишљу да га пронађем и вратим се у Босну – написао је на Фејсбуку.

Срећом, Џастин и Амир су ступили у контакт путем друштвених мрежа, а према свему судећи, следи поновни сусрет након дуге 24 године, пише Дневни Аваз.

Данас Амир Бајрамовић (32) живи у Шведској и има своју породицу и децу. Такође се о свему огласио на Фејсбуку.

НИЈЕ ЛАКО БИТИ ЧОВЕК У ВРЕМЕ РАТНОГ ЛУДИЛА

– Те 1994. године животи Босанаца били су испуњени тугом, болом и страхом. У том времену, када је било лакше плакати него смејати се, један диван војник и пре свега човек чинио је да лице једног малог дечака буде насмејано. Данас тај дечак има 32 године и постао је отац, а своје дете учиће да буде добра особа какав је Џастин. Није лако било бити човек у времену ратног лудила, где је и твој живот био такође угрожен. Али, за Џастина то није био проблем! Зато ми је драго да смо се после 24 године поново повезали. Драги мој пријатељу, желим теби, твојој мами и целој твојој породици читав свет среће и хвала вам на свему што сте учинили за мене и сву другу децу – написао је на Фејсбуку, притом означивши Џастина, као и његову мајку.