Прочитај ми чланак

ВОЈСКА СРБИЈЕ СПРЕМНА да брани север КиМ

0

Наш војни врх упозорио команду међународних снага у Приштини да ће заштитити грађане у Покрајини: Неће се дозволити насиље, попут погрома 2004. године

ВОЈСКА Србије упозорила је команду КФОР-а да неће бити само неми посматрач уколико на северу Косова и Метохије дође до угрожавања безбедности српског становништва.

 Да у Београду постоји снажна воља да у случају ескалације насиља у покрајини заштити свој народ није новост за међународне снаге у Приштини. Према сазнањима „Новости“, војни врх Србије о својој решености да обезбеди сигурност својих грађана редовно је обавештавао и све претходне команданте КФОР-а.

– Команди међународних снага у Приштини у више наврата јасно смо ставили до знања да су обавезни да одржавају ред и мир и воде рачуна о безбедносној ситуацији српског народа. Наша порука била је да се било какво насиље над Србима, по угледу на погром 2004. године, неће дозволити – каже саговорник „Новости“ из војног врха.

 

ЗАШТО ЋУТИ ЕВРОПА МЕЂУНАРОДНА

заједница упадљиво ћути на претње какве је упутио Кадри Весељи – указао је јуче Вулин и навео да се од „неосуђеног терористе ништа друго није ни могло очекивати“. – Замислите да је било који представник Србије рекао да ћемо, на пример, стићи до Приштине. Запитајмо се колико минута би било потребно међународној заједници да ту изјаву осуди и затражи одговорност. А о овоме се ћути – навео је Вулин.
Ово упозорење Београда посебно добија на значају у време појачаних напетости изазваних атентатом на Оливера Ивановића, али и политичких и безбедносних напетости на Косову. Ових турбуленција није поштеђен ни КФОР, који чини једину легитимну војску у покрајини.

 

На процепе у оквиру међународних снага на КиМ, али и фрагменте опасних планова указао је и председник Републике Александар Вучић:

– Постоји идеја у оквиру једне земље унутар КФОР-а да прекине контроле административне линије са војском Србије. У патроле све чешће воде и припаднике такозване војске Косова. Упозоравам све да ни не покушавају да ову ситуацију искористе да уведу КБС на север за коначно отимање оног што припада српском народу – указао је, не откривајући детаље, председник Вучић.

Да су оружане снаге спремне за све актуелне изазове потврдили су јуче у Рашки министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић. После обиласка припадника Друге бригаде ВС и Копнене зоне безбедности, они су поручили да наша војска будно прати дешавања у окружењу и да је оспособљена, наоружана и спремна да спроведе свако наређење врховног команданта и државних органа на одбрани територије и уставног поретка Србије.

Коментаришући претњу шефа приштинског парламента Кадрија Весељија да ће у случају покушаја Србије да се врати на Косово Албанци доћи до Ниша, министар Вулин је грађанима поручио да због тих речи „не треба ни на секунд да се забрину“. За Приштину и међунардону заједницу, међутим, имао је другачију поруку:

– Безбедност и мир препустите нама, Војсци Србије, држави и њеним органима. А ви формирајте Специјални суд за злочине ОВК и Заједницу српских општина. То је одговор који од вас очекујемо на претње терористе Весељија.

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ О ПОРУКАМА АЛБАНСКОГ ПРЕМИЈЕРА

РАМА ИЗАЗИВА НОВЕ СУКОБЕ НА БАЛКАНУ

НЕДАВНЕ изјаве албанског премијера Едија Раме о Србији, у контексту Косова и Македоније, пуне су нечега што би могло да изазове нове етничке сукобе на Балкану и угрози територијални интегритет више држава у региону, саопштило је јуче Министарство спољних послова Русије.

– Обратили смо пажњу на изјаве албанског премијера Едија Раме од 14. јануара, које се тичу умешаности његове Социјалистичке партије у процес настанка ОВК и битке за Косово у суседној Србији, као и о доприносу ове странке у процесу усвајања Закона о употреби језика у Македонији, којим је албански језик добио статус другог званичног језика – наводи се у саопштењу руског МСП.

Рама је раније изјавио да његова странка „не мења став о националним интересима, ни у тренутку када је формирана ОВК и кад је одржана битка за Косово“:

– Ова партија се није и неће променити своје ставове кад је у питању национални интерес у односима са свим суседима.