Прочитај ми чланак

НЕТАКНУТА ЗАМРЗНУТА ГРОБНИЦА ПРОНАЂЕНА У СИБИРУ: Мисле да је у њој сахрањена…

0

Ово подручје понекад називају и сибирска "Долина краљева", како се зове место у Египту где су преко 500 година сахрањивани фараони

Ово подручје понекад називају и сибирска „Долина краљева“, како се зове место у Египту где су преко 500 година сахрањивани фараони


Археолози који раде у јужном Сибиру су пронашли нетакнуте замрзнуте гробнице где постоји могућност да су сахрањени припадници краљевске породице Скитиана. Ова гробница постоји већ 2.800 година и већа је од фудбалског терена. Сматра се да би могла да буде најстарија и највећа у региону.

Ситијани су били номадски народ који су доминирали евроазијским степама и пашњацима од деветог века пре нове ере па све до првог века пре нове ере.

Били су аутсајдери али и велики ратници. Када је писао о петом веку пре нове ере Херодот је тврдио да су они правили капуте од својих жртава, а да су њихове лобање користили као чаше.

Иако овај народ није градио насеља, иза себе су оставили бројне гробнице које су испуњавали накитом, оружјем, залтом, богато декорисаним шољама (на неким су чак пронађени и трагови опијума) као и бројном другом робом.


Многе гробнице су направљене на трајно залеђеним земљиштима, а археолози су у њима открили залеђене мумије, преноси ливесциенце.цом.

Од седамдесетих година века, археолози истражују неколико гробница у долини Уиук у Туви, руској републици, северозападно од Монголије. Ово подручје понекад називају и сибирска „Долина краљева“, како се зове место у Египту где су преко 500 година сахрањивани фараони.

Током ископавања на планини познатој као Аархан 2 почетком 2000-их, археолози су пронашли неоштећену гробницу где су се налазила тела мушкараца и жена, али и око 9.000 златних предмета.

Гино Каспари, археолог са Универзитета у Берну, претраживао је сателитске снимке око ове гробнице. Следећи корак је био да се посети споменик, а швајцарско-руска експедиција је обишла ову локацију 2017. године.

Према њиховом извештају, „замрзнута гробница“ је очигледно била поштеђена пљачке због тешко доступне локације.