Прочитај ми чланак

ТУГА: Масовне туче због утврђивања очинства, сваки 5. није отац

0

Због резултата које добију при анализи ДНК пукли су многи бракови, а пред особљем лабораторије било је и случајева да су се свекрва, снаја и син умало побили

Откад је у Чачку отворена медицинска лабораторија у којој се први пут у овом делу Србије може урадити ДНК анализа, за многе фамилије нема мира и не престаје интересовање за утврђивањем очинства.

У Чачак по потврду да су заиста очеви своје деце највише долазе, наравно, Чачани, али и Ивањичани, Пожежани, Милановчани… Због папира који се добија у овој лабораторији пукли су многи бракови, а било је и случајева да су се снаја, свекрва и син замало поубијали пред медицинским особљем лабораторије.

Иду кући у модрицама

Запослени у овој лабораторији нису желели да коментаришу догодовштине из ординације, али кажу да анализу те врсте раде и да има интересовања.

– Да би се ДНК анализа успешно урадила, потребан је узорак крви оца и детета, или брис слузнице ткива, на шта се пацијенти најчешће одлучују. Извештај се чека од 10 до 15 дана и резултат, који им уручујемо у затвореној коверти, 100 одсто је поуздан – рекли су у лабораторији, додајући да анализа кошта 25.090 динара.

Људи са села

НАВАЛА КАД ЈЕ ПИЈАЧНИ ДАН

Изненађени смо интересовањем људи са села. Петком, када је у Чачку пијачни дан, када обаве послове, баке сврате до нас да виде како све то иде, јер кажу да су чуле да је могуће утврдити очинство. Интересантно је да у скоро 50 одсто случајева синови послушају мајке и доведу потомке ради тестирања.

У Ивањици се још и данас препричава случај у коме је свекрва инсистирала на томе да се ова анализа уради јер је сумњала да њен син није отац детета.

– У ординацију су ушли сви заједно, отац, син, снаја и свекрва, а у истом саставу су отишли и да преузму резултате. Када су добили резултат, снаја и свекрва су се у ординацији отимале око коверте, побиле су се, а да није било присебних лабораната, оне би једна другој косу почупале. Свекрва је по свој прилици извукла дебљи крај јер се у Ивањицу вратила у модрицама. Испоставило се да дечак јесте њен унук, али изгледа да је и сама сумња допринела да се тај брак раскине – каже близак рођак ове породице.

Кажу да од неколико десетина обрађених случајева најмање трећина сазна да нису очеви своје деце. Углавном су то брачна неверства са другим и трећим дететом.

Кад тате плачу

– У тим ситуацијама очеви најчешће децу доводе сами, без знања мајки. Ујутро када их воде у вртић, доведу их и ми узмемо брис из носића или уста. Касније, они такав поступак супрузи врло лако правдају наводним захтевом из вртића да се уради брис грла због прехладе, а заправо се ради ДНК анализа. Било је врло потресних и тешких сцена – кажу у лабораторији.

Занимљиво је да су у великом броју случајева свекрве оне које најпре изразе сумњу да унуци које одгајају нису њихове крви.

Хрватска и БиХ

СВАКИ ПЕТИ НИЈЕ ОТАЦ

Ако је за утеху, Чачани не заостају од државног или просека у региону кад је реч о брачној авантури са доживотним последицама. У Хрватској и БиХ је прошле године рађено истраживање на ову тему и испоставило се да сваки пети тестирани мушкарац није биолошки отац детета.