Прочитај ми чланак

ТРАМП ИЗНЕНАДА ОТКАЗАО ПОСЕТУ ЛОНДОНУ – Пуца ли до јуче неупитно савезништво?

0

Председник Сједињених Држава Доналд Трамп је “на неодређено време” одгодио планирану посету Великој Британији.

Требао је посетити Уједињено Краљевство у фебруару, на свечаном отварању нове зграде америчке амбасаде у Лондону, јавља ББЦ.

Трамп је касније на Твитеру објаснио како је ову одлуку донио “због пресељења америчке амбасаде у друго подручје, договорено под управом Барака Обаме”.

„Отказао сам путовање у Лондон зато што нисам велики љубитељ одлуке Обамине администрације да прода можда најбољу и врло добро смештену зграду америчке амбасаде у Лондону и да изгради нову на периферији за 1,2 милијарде долара. Лоше решење. Јесу ли хтели да прережем канап? Не!”, написао је Трамп на Твитеру.

Уместо Трампа ће у Лондон отпутовати амерички државни секретар Рекс Тилерсон. Британска премијерка се суздржала од службеног коментара.

Будући да је посет Лондону био планиран раније, није јасно је ли Трампова одлука заиста донесена због лоше продаје зграде старог велепосланства и изградње нове на периферији која кошта 1,2 милијарде долара или је овим хтио поручити Лондону што мисли о придруживању Велике Британије Француској, Њемачкој и ЕУ у ставу о иранском нуклеарном споразуму.

Наиме, јуче су министри спољних послова Велике Британије, Француске, Немачке и специјална представница Европске уније за спољнуу политику и безбедност подржали нуклеарни споразум с Ираном и  Доналда Трампа позвали да остане при уговору који је онемогућио Ирану да развија нуклеарно оружје.

Федерика Могерини и шефови дипломатија три земље, Жан Ив Дриан, Сигмар Габријел и Борис Џонсон, разговарали су с иранским колегом Мохамедом Џавадом Зарифом у Бриселу и пружили подршку споразуму.

Трамп прво треба донети одлуку о поновном увођењу санкција Ирану, што би означило крај споразума због којег је Техеран обуставио нуклеарни програм и Ирану је укинут већи део санкција.

Постоји велика вероватноћа да је Доналд Трамп огорчен издајом свог неупитног савезника у Европи, Велике Британије, а питање пресељења амбасаде  је само изговор за “одгађање посете Лондону на неодређено време”.