Прочитај ми чланак

КО СТОЈИ ИЗА НАПАДА НА РУСКЕ БАЗЕ? Путин: Није Турска

0

Дамаск -- Председник Русије Владимир Путин оптужио је стране силе које није именовао, да стоје иза напада беспилотним летелицама на две руске војне базе у Сирији.

Он је навео да ти дронови, иако изгледају примитивно, имају високу технологију за прецизно сателитско навођење.

Путин је на уживо преношеном састанку с уредницима руских новина казао да је циљ суботњег напада на руске базе био осујећење договора Русије, Турске и Ирана о успостављању зона деескалације у Сирији, наводи АП.

У нападу на ваздухопловну базу Хмејмим у провинцији Латакија и на поморску базу у луци Тартус у суботу учествовало је 13 дронова, од којих је седам оборено а шест приморано на слетање, саопштило је у понедељак руско Министарство одбране. Од тих шест летелица, три су експлодирале кад су удариле у земљу, а три су заплењене неоштећене.

Путин је рекао да Москва зна ко је помогао извођење напада на две руске базе, али није именовао ниједну земљу, већ је само рекао да није реч о Турској.

Додао је да је с турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о нападу и изразио уверење да турско вођство нема везе с тим.

„Било је провокатора, али то нису били Турци. Знамо ко су и колико су новца дали за ту провокацију“, рекао је Путин.

Министарство одбране Русије представило је данас две беспилотне летелице заплењене током суботњег напада и саопштило да знање потребно за тај напад указује да је изведен уз помоћ из иностранства. Министарство је навело да су дронови примитивног изгледа, али да њихова технологија омогућава прецизне ударе.

Начелник сектора за беспилотне летелице руског Министарства одбране Александар Новиков рекао је да се дронови коришћени у суботњем нападу разликују од једноставних летелица које су раније користили побуњеници у Сирији.

Новиков је навео да је напад у суботу захтевао систем за сателитско навођење недоступан на интернету, као и учешће стручњака, „специјално обучених у земљама које производе и користе дронове“.

Као ни Путин, ни Новиков није окривио неку појединачну земљу, али је његово министарство раније указало на „чудну случајност“, наводећи да је амерички шпијунски авион у време суботњег напада летео близу руских база на Медитерану.

Пентагон је оштро одбацио било какву умешаност.

Напад на руске базе повећао је тензије између Русије и Турске која има знатан утицај на неке побуњеничке групе у сиријској провинцији Идлиб која је постала главна тачка сукоба различитих побуњеничких фракција пошто су снаге сиријске владе заузеле велики део територије захваљујући подршци Русије.

Москва која снажно подржава сиријског председника Башара Асада и Анкара која помаже његовим противницима, постигле су договор прошле године о успостављању зона деескалације у Сирији. Тај споразум је допринео смањењу борби и бољим односима Русије и Турске. Део тог договора је и Иран, који такође подржава Асада.

После напада дроновима у суботу, руско Министарство одбране је послало писма војним лидерима Турске, тражећи од њих да пошаљу војне посматраче како би спречили нове нападе на руске снаге из Идлиба.

Напад дроновима на руске базе уследио је неколико недеља пошто је Путин прогласио победу у Сирији и наредио делимично повлачење руских снага из те ратом разорене земље.

На руску базу Хмејмим, пар дана пре суботњег напада, изведен је и ракетни напад. Ти напади су подстакли сумње у одрживост скорашњих победа Асадових снага и у способност Москве да сачува своје добитке у Сирији.

Руски званичници навели су и да је напад дошао из села Мазара које је под контролом тзв. Умерених побуњеника на југу покрајине Идлиб.

Појавило се и необично саопштење тајанствене групе назване “Слободни алевитски покрет“ у којем упозорава режим да није сигуран, иако не преузима експлицитно одговорност за напад. Друга теорија која је у међувремену испливала у неким медијима је да иза напада заправо стоји једна од паравојних формација под контролом Ирана, која на овај начин жели да саботира мировне преговоре.

Да подсетимо, односи Москве и Анкаре постали су проблематични након што су турске ваздухопловне снаге у новембру 2015. обориле у Сирији руски авион Су-24. Један руски пилот је погинуо у несрећи.

Анкара је тврдила да су Руси упали у турски ваздушни простор, али је Москва одбацила наводе. Две земље су од тада успеле да побољшају односе и да заједно са Ираном раде на решењу за Сирију.