Прочитај ми чланак

КАНАДСКИ ЛЕКАР ДИВЉАО: Шта си бре ти? Рус? Не, мора да си СРБИН! А можда и Хрват?

0

"Био сам извређан, погрешно третиран и ускраћено ми је лечење зато што сам говорио енглески језик и зато што сам имигрант", навео је Збигњев Малиша (67) из Монтреала у тужби коју је поднео против лекара Медицинског центра Универзитета Монтреал (ЦХУМ).

Малиша каже да је његов лекар опште праксе упутио на уролога у ЦХУМ ради анализе. Док је чекао на преглед, разговарао је на енглеском језику са једним чланом особља.

– Кад је у собу ушао лекар Лук Валикет, све се променило. Валикет је почео да разговара са особљем, прегледајући неке папире у мом картону. Почео је да бесни. Поцепао је потврду о заказивању следећег прегледа, бацио је у смеће и почео да се свађа с особљем. Питао их је: “Знате ли шта ово значи? Колико то кошта?” – рекао је Малиша.

Како је навео оштећени пацијент, особље није ништа одговорило Валикету.

Малиша каже да је Валикет причао на француском језику док је беснео на особље, да би на крају почео њега да испитује о пореклу, пише портал Луxоралеадер.цом.

– Почео је да збија шале на рачун мог имена. Није лако за изговор. Кренуо је да погађа одакле сам. Рекао је: “Можда је Рус, о не, он је Србин, изгледа као Србин. Можда је Чех, или изгледа помало хрватски” – истакао је Малиша, додајући да га је ово збунило.

На крају је рекао Валикету да је из Пољске.

– Више пута је поновио: “источни Европљанин”. Био је љут, бесан што сам источни Европљанин. Рекао је да они немају новца за источне Европљане, и то на француском – навео је пацијент.

Малиша је указао да лекар није течно говорио француски. Он сматра да је до негативног става лекара дошло кад је Валикет открио да је Малиша рекао да преферира преглед на енглеском.

– Кад ми се једном обратио на енглеском упитао ме колико сам дуго у Квебеку. Одговорио сам му да ту живим око 50 година. Потом се обратио особљу, питајући их: “Како то да је тако дуго у Квебеку а не говори француски? Источни Европљани искоришћавају наш здравствени систем” – навео је Малиша.

Пацијент је истакао да га Валикет ниједном није упитао за његово здравствено стање и да није обавио анализе због којих је дошао.

Малишина ћерка Сузи је описала његово болничко искуство на Фејсбуку.

Потом се и болница огласила са саопштењем, наводећи да су свесни ситуације и да је случај предат Канцеларији за жалбе.

Валикет није још коментарисао случај у јавности, али је ЦХУМ навео у саопштењу да је лекар рекао администраторима болнице да је читава ситуација “погрешно протумачена”.

– Свакодневно наши лекари и особље ЦХУМ-а чине напоре да помогну пацијентима чији матерњи језик није француски, а преводилачке услуге су доступне по потреби. Треба, међутим, разумети да ЦХУМ није здравствено-социјална установа направљена да нуди све своје услуге на енглеском – навела је болница у саопштењу.

Малиша је дан након инцидента рекао да и даље не може да верује шта му се догодило.

– Мислио сам да сањам, јер ме никада у животу – а дуго сам на овом свету – нико није овако третирао. Није место за вођење дебата о језику кад је здравље у питању – закључио је Малиша.