Прочитај ми чланак

ШТА НОСЕ И ЧИМЕ СЕ ХРАНЕ РУСКИ ВОЈНИЦИ изнад Поларног круга?

0

Прошле године је руска армија извела неколико великих маневара на Арктику са циљем да провери спремност за борбена дејства у климатским условима Крајњег Севера.

Руски војник на вежбама у близини Северног пола / Валериј Мељников/РИА Новости

Лето на Арктику траје свега пар недеља годишње, а све остало су кише или снегови. Уосталом, напољу је тамо увек хладно, чак и када сија сунце.

Најзанимљивија и најдраматичнија епизода прошлогодишњих маневара било је искрцавање десантних јединица на Северни пол. Ова акција је планирана за април јер је то време када на Арктику дувају сурови северни ветрови, а вејавице не дају могућност да се прође ни један километар кроз сметове. То време је изабрано зато што у случају заоштравања сиутације десантне јединице треба да буду спремне за пребацивање на Арктик и за извршавање борбених задатака без претходне припреме. Управо тај елемент је и увежбаван на овим маневрима.

Први пут у историји Десантних падобранских трупа војници су се без специјалне припреме искрцали на плутајућу ледену санту на подручју Северног пола. Место искрцавања није унапред осмотрено ни проверено, нити је унапред опскрбљено било каквим неопходним стварима. Све што је потребно војници су носили на себи.

Падобранци су дошли до Северног пола али их стручњаци Министарства одбране нису могли евакуисати јер су се временски услови на подручју војне вежбе нагло погоршали, тако да је 150 припадника десантних јединица било блокирано на плутајућој санти близу Северног пола.

Кадети војне школе „Маршал Рокосовски“ у којој се обучава руска арктичка пешадија. Вежбе у Амурском региону / Игор Агејенко/РИА Новости

Нова опрема за Север

Па ипак, није било разлога да се војни врх забрине јер су војници и официри били одевени у специјалну арктичку униформу. У ранчевима су имали комплет висококалоричне хране, као и најновију опрему за преживљавање, прилагођену за рад у екстремним условима.

Како је објашњено у Министарству обране, најновија опрема припадника десантних падобранских јединица омогућава им да дејствују на ниским температурама. Униформа штити војника чак и у случају да упадне у хладну воду.

„Комплет специјалне арктичке војне униформе чини 13 предмета. Они штите војника од дуготрајне хладноће, продорног ветра, кише и влажног снега. Та опрема је и веома ергономична што омогућава војницима да носе специјални арктички панцир, и да неометано користе оружје“, рекао је за Russia Beyond професор Академије војних наука Вадим Козјуљин.

Камуфлажне боје се разликују од традиционалне руске теренске униформе. У арктичким комплетима је то имитација поларне маховине у облику крупних „пиксела”, тј сивих, зелених и црних тачака. У таквој униформи се војник не види када је међу стенама и камењем, а добро се утапа и у снежне сметове и санте леда.

Униформа омогућава војнику да се прилагођава свим временским приликама. „Уз тело је трослојни термо веш који га штити од хладноће. Ако је температура топлија војник може скинути јакну и уместо ње обући полар дуксерицу или прслук“, додао је експерт.

Поред традиционалне совјетске капе „ушанке“ падобранац може ставити на главу и специјалан шлем у облику маске. Он личи на „фантомку“, али за разлику од ње у себи има елементе за размену топлоте.
„Маска покрива цело лице. Остављени су само прорези за очи. У њој војник може слободно да дише и нема бојазни од прехладе на мразу. Захваљујући специјалним материјалима и кроју јакни, панталона и обуће војници и официри могу да преживе чак и на -60 степени Целзијуса и у налетима ветра јачим од 15 метара у секунди“, рекао је Козјуљин.

Шта једу војници на Северу?

За преживљавање на Арктику припремљен је и специјални јеловник. Дневна калоричност хране у њему треба да износи преко 5.000 килокалорија за сваког војника, док обични војни мени има 3.000 килокалорија.

Поред традиционалног војног сувог оброка, у војничким торбама на северу се могу пронаћи „класични“ сендвичи са сланином и висококалоричном кобасицом, а такође компот и чоколада са високим садржајем какаоа.

Ако јединице треба дуже да остану у екстремним условима, за њих је предвиђен додатни оброк и војни комплекс витамина за стимулацију имунитета.

„Војник мора умети да загреје храну чак и на -50 степени Целзујуса. У ту сврху се његов ранац опскрбљује теренским кухињама ’матрјошкама’, у којима су, као у играчки, скривена два или три котла за кување“, рекао је за Russia Beyond главни уредник листа „Арсенал Отечества“ Виктор Мураховски.

Где Русија има базе на Арктику?

Русија на северу има 6 војних база:1. На острвима Котелни (Новосибирска острва)2. Александрина Земља (део архипелага Земља Франца Јосифа)3. Средњи (Северна Земља)4. У насељу Рогачово (Нова Земља)5. На Шмитовом рту6. На острву Врангеља (последње две су у Чукотском аутономном округу).

Поред њих на северу има и преко 10 војних аеродрома, позиција зенитно-ракетних система и војних лука. Сва та инфраструктура функционише даноноћно, без обзира на годишње доба и временске прилике. Њен кључни задатак је, по речима експерата, да штити руске границе и руске економске интересе.

„У региону редовно патролирају бродови НАТО-а са системом националне противракетне одбране Aegis или крстарећим ракетама BGM-109 Tomahawk, које само из овог региона могу да стигну до позиција наших стратешких ракетних система размештених у Сибиру. Због свега тога Русија данас мора да затвори противракетни кишобран у том региону и припреми копнене снаге које могу ефикасно да врше задатке чак и у снежној олуји и на -50 степени Целзијуса“, закључио је Мураховски.