Прочитај ми чланак

КУЋЕ ПО СРБИЈИ за 15.600 € – за сваког по нешто

0

Са 25.000 евра у џепу, чини се да у Србији можете све, па и да купите кућу по жељи.

Избор вам је сужен ако сте се намерачили баш на престоницу, али уколико немате ништа против унутрашњости – бирајте. Од скромних кућа у градовима, до већих кућа са имањем на ободима града, па и до кућа са воћњацима по селима.

Прво што би требало да урадите јесте да дефинишете своје жеље и потребе. Са 25.000 евра који су вам на располагању, реализација ће бити мањи проблем, а ево каква је ситуација по градовима.

Београд – просек скоро 1.300 евра, али може јефтиније

У Београду је, према подацима портала Хало огласи, просечна цена квадрата када је реч о кућама прецизно1.279,98евра. Не треба изгубити из вида чињеницу да су у престоници и најзаступљеније луксузне виле које просек цене држе на релативно високом нивоу. На периферији града, могу да се купе куће по цени до 25.000 евра. Примера ради, по тој цени могу да се купе куће на ободу Земуна, на Авали, у Борчи, Гроцкој, Липовици… Зависно од стања куће, на неким од ових локације могу да се купе и врло простране и солидно опремљене куће од 100 квадрата.

Нови Сад – викендице уз Дунав, куће у центру

У срцу Војводине, у Новом Саду, 25.000 евра уопште није мала свота за куповину куће, иако је просечна цена квадрата око 700 евра. За те новце можете да купите кућу у центру, али и лепо сређену викендицу на ободу. Примера ради, можете купити викендицу на Камењару од 60 квадрата или стару градњу на Петроварадину од 80 квадрата за чак пар хиљада евра мање. Може и за мање. На пример, стара градња од 35 квадрата на Петроварадину, може да се купи по цени од 15.600 евра.

Аранђеловац – на продају и полу изграђене куће

Аранђеловац је леп град, са лепом околином, а просечна цена квадрата за куће је око 305 евра. Идеално за некога ко жели да се скући у том граду, јер за 25.000 евра, можете да купите кућу. Толико, рецимо, кошта кућа у Орашцу, од чак 90 квадрата. Ако вам не смета да сами довршите започету градњу, у понуди је и кућа од 150 квадрата у околном Буковику, а приде се добије на плацу још једна мања стара кућа. По истој цени, може да се добије и градска локација. Зависи, наравно, колика вам је квадратура потребна и да ли је кућа очувана, квалитетно грађена… У истом аранжману, дакле полу изграђена, на продају је и кућа у центру од 160 квадратних метара, а цена – 25.000 евра.

Ниш – избор није проблем

У Нишу је понуда стандардна, на продају је константно око шездесетак кућа у Нишу и околини. Просечна цена квадрата износи око 395 евра. Избор и цех очигледно неће бити проблем, чак ни за мању своту од 25.000 евра. На пример, на продају је кућа у околини Ниша, на територији Нишке Бање – у Јелашници. Пространа је, има 136 квадрата, а кошта 19.000 евра. На три километра од центра града на продају је кућа од 90 квадрата, по цени од 25.000 евра, а има и два помоћна објекта.

Лесковац – квадрат и за 200 евра

Када је реч о ценама квадрата, важи реченица „што јужније то јефтиније“. Тако у Лесковцу, 25.000 евра уопште није мала пара и некретнине можете да бирате, а само тренутно је у понуди Хало огласа више од 40 кућа у овом граду или у околини. За ту своту, рецимо, може да се купи кућа од 100 квадрата у Охридском насељу или на пример, трособна кућа у центру од 100 квадрата, у којој је приземље структуре двособног стана. У овом граду су цене кућа увек и биле повољне, а према подацима нашег портала, просечна цена квадрата се креће тек нешто више од 200 евра. То значи да можете да рачунате да би у овом делу Србије за исту своту могли да добијете боље сређену и пространију кућу него, рецимо у Војводини. Мада – строгих правила нема.

“Филмска” кућа у Медвеђи за 24.500 евра

Занимљивост у понуди некретнина је старија кућа која је грађена као дворац у Медвеђи код Трстеника, а која заслужује пажњу. Зидови куће су дебели 90 центиметара, грађени циглом и врелим кречом. Близу је главна улица, а некретнина је смештена преко пута школе и цркве. Заправо, кућа је најзанимљивија по томе што је у њој снимана једна од епизода „Село гори, а баба чешља“. Власник наводи да је реч о историјском здању, које има 11 соба, подрум под целом кућом који је озидан циглом са лепим сводовима. Власник ове некретнине можете да постанете ако умате 25.000 евра, односно, цена јој је 24.500 евра.