Прочитај ми чланак

OПОЗИЦИЈА ПОДНОСИ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ због куповине јелке од 30 000 евра

0

Због куповине новогодишње јелке од 30.000 евра, представници опозиционих странака у Скупштини Чачка - Двери, Нове Србије и групе грађана "За напреднији Чачак" поднели су данас Основном јавном тужилаштву кривичну пријаву против надлежних у чачанском Јавном предузећу "Градац".

Они су саопштили да су кривичну пријаву поднели и против тендерске комисије која је споровела куповине јелке и расвете, јер сматрају да је тендер намештен, а да је јелка вишеструко преплаћена.

У кривичној пријави се наводи да надлежни нису спровели конкурс – јавну набавку чиме су искључили конкуренцију, те да су кратким роком фаворизовали предузеће из Новог Сада.

Локална власт Чачка коју чини коалиција око Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, за куповину новогодишње расвете и јелке је из градског буџета дала седам милиона динара, од чега половину за јелку.

Председник одобрничке рупе Двери Александар Танасковић оценио је да је јелка симбол лоше власти Српске напредне странке која, како је рекао, упада из афере у аферу.

„Чачак се поред Београда и њихове и њихове јелке од 83.000 евра данас препознају у Србији као град криминала где је за једну јелку дато око 30.000 евра, а за осталу расвету око 40.000 евра“, рекао је Танасковић.

Шеф одборничке групе Нове Србије, Владица Гавриловић рекао је да је новогодишња јелка у центру Чачка вреди један двособан стан и да је огорчен што на тендеру нису могле да учествују фирме из Чачка.

Одборница групе грађана „За напреднији Чачак“ Виолета Марковић рекла је да је новац дат за новогодишњу расвету и јелку могао да буде употребљен за субвенционисање особа са инвалидитетом, што је опозиција и тражила амандманом на предлог буџета за 2018. годину, а владајућа већина одбила.

Марковић је додала да је метар јеке у центру Чачка скупљи него дужни метар ауто-пута који се гради.

Незадовољство јавности је претходно изазвала вест да ће Београд за дочек 2018. године имати једну од најскупљих новогодишњих јелки на свету, коју грађани плаћају 83.000 евра и која је постављена три дана пре него је донета одлука о додели уговора. Градоначелник Синиша Мали је најавио раскидање уговора.