Прочитај ми чланак

ИЉА МАЛАКОВ: И Руси и Срби су много страдали

0

ТРАГИЧНИ делови руске и српске историје су слични, оба народа су много страдала. Руси и Срби зато цене и памте своје јунаке из прошлости.

Уочи сутрашње, београдске премијере филма „Легенда о Коловрату“ и свог првог доласка у Србију, ово каже, за „Новости“, један од најдаровитијих и најперспективнијих московских глумаца Иља Малаков (27). У остварењу режисера Вање Шурховецког, које говори о догађајима из 13. века, налету монголских хорди вођених Батуканом, којима се супротставио витез из Рјазања, Јевпатиј Коловрат, Малаков игра главну улогу – митског јунака, сличног нашем Краљевићу Марку.

– Корене не смемо заборавити, да се не бисмо изгубили у јурњави за каријером и новцем – каже Малаков, објашњавајући своју наклоност према филмовима са историјском тематиком. – Та трка је посебно изражена у великим градовима. Посебно ценим паметне и храбре људе, оне који држе реч.

Најгоре две особине код човека су страх и лењост. Свако време има своје јунаке. У рату су то хероји, али и у мирнодопском времену постоје људи који остављају свој печат у историји.

* Филм је снимљен по предању, па се не може са сигурношћу говорити о аутентичности догађаја…

– Тешко је утврђивати праве историјске чињенице из далеке прошлости. Уосталом, нека се тиме баве историчари. Лично волим историју и историјске филмове. Захваљујући њима млади памте своју прошлост, која је темељ будућности.

* Рођени сте у Рјазању, као и јунак вашег филма Коловрат..

– Сва моја родбина живи у Рјазању и, кад имам слободног времена, радо идем у родни крај. Отац тамо ради као директор фабрике обуће, а мајка је наставница немачког језика. Порастао сам у обичној руској породици која поштује своју традицију…

* Студирали сте информатику и енглески језик, а тек онда филмску уметност…

– Енглески ми је добро ишао, али математика и имформатика су ми биле све теже и теже. Пошто сам као дечак био у културним секцијама, све више ме је привлачила глума. Бавио сам се и плесом, као и спортом.

* Кажу да вас на снимању нису замењивали каскадери..

– Тачно је да сам све снимао сам. Чак сам пао и са коња, али хвала богу није било тежих повреда. Глумац мора све да проба.

* Млади сте и популарани, а још неожењени. Какви су вам на том пољу планови?

– Немам рокове за женидбу. Када наиђе она права, рећи ћу „да“. Ето, сада путујем у Србију, ваше девојке су лепе, можда се тамо заљубим и постанем српски зет.

КУСТУРИЦА И БИКОВИЋ

ГЛЕДАО сам филмове вашег великог режисера Емира Кустурице и много су ми се свидели – каже руски глумац. – Од глумаца знам Милоша Биковића. Може да се догоди да ускоро играмо заједно у једном руском филму.