Прочитај ми чланак

ЈАЧИ НЕГО ИКАД: Ево шта чека СРПСКУ ВОЈСКУ у 2018. години!

0

Александар Вучић и Владимир Путин начелно су постигли договор о куповини шест руских хеликоптера МИ-17 и ракетног система С-300.

Миг 29

Након модернизације ови авиони ће моћи да користе савремено вођено наоружање ваздух-ваздух и ваздух-земља, што захтева и набавку одређене количине тог наоружања.

Ракетни систем бук

И овај ракетни систем се спомињао у јавности као могуће наоружање из Русије. Реч је о ПВО систему са радијусом од 25 до 45 километара и дометом 30 километара, а делује против авиона прецизношћу од 70 одсто.

Хеликоптери Ми 17 стижу из Москве

© Фото: Igor Salinger/Min.odb. Srbije

Могу да буду наоружани ракетама и топом. Носе ненавођене ракете калибра 80 милиметара у контејнеру са 80 ракета. Може да носи и топ калибра 23 милиметра у контејнеру са 250 метака. Иначе, два хеликоптера МИ-17 македонске полиције ремонтују се у ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“ у Батајници, што је први корак ка томе да ова институција постане регионални центар за обнављање летелица.

Из Русије стиже и 30 тенкова

Поред тога што ће бити јача у ваздуху, Војска Србије биће моћнија и на земљи пошто би до краја следеће године требало да стигне 30 ремонтованих тенкова Т-72 вредних око 30 милиона евра. На тај начин Србија ће по први пут имати тенк са активно-реактивним оклопом. Реч је тенковима са могућношћу лансирања ракета из цеви топа калибра 125 милиметара, ту је и митраљез 7,62 мм.