Прочитај ми чланак

ЗАВРШЕНА КОМЕМОРАЦИЈА РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА ПРАЉКА,прогласили га „људином“ и „мучеником“

0

У оквиру тих пресуда некадашњи државни врх на челу са Фрањом Туђманом означен је као вођа удруженог злочиначког подухвата на делу територије БиХ у протеклом рату

У одсуству хрватске председнице и премијера, а у организацији Хрватског генералног збора, у загребачкој дворани Ватрослав Лисински данас је одржана комеморација генералу Слободану Праљку, којем је осуђујућом пресудом хашког трибунала потврђена затворска казна за ратни злочин почињен у делу БиХ.

Комеморација је одржана у дворани Лисински, а миса у цркви Света Мати Слободе на Јаруну.

Генерал Праљак је извршио самоубиство у судници хашог трибунала испијањем отрова, како је утврђено цијанид, а након тога је преминуо у оближној болници. Праљак је отров попио након што му је потврђена затворска казна од 20 година за ратне злочине у самопроглашеној реублици Херцег Босни. Казне су потврђене још петорици његових колега у случају који се пред тим судом звао под називом „Прлић и остали“

У оквиру тих пресуда некадашњи државни врх на челу са Фрањом Туђманом означен је као вођа удруженог злочиначког подухвата на делу територије БиХ у протеклом рату.

Хрватски државни врх ту пресуду сматра неправичном и најавио је да ће испитати све политичке и правне механизме за покретање њеног опозива.

Због великих гужви, Загребачка полиција је предузела посебне мере безбедности и организације превоза свих учесника овог догађаја.

Поједине загребачке улице су биле затворене од јутарњих до касних поподневних сати, а сви учесници комеморације, позвани су да возила паркирају на одређеним за то посебно приређеним местима.

Иако је било најављивано да у Лисински неће доћи нико од државних званичника, у кафићу у оквиру дворане се појавио министар бранитеља Томо Медвед и Надан Видошевић, бивши шеф Хрватске привредне коморе, иначе, оптужени да је да је из те институције илегално извукао најмање 39 милиона куна, јавио је портал Индеx.хр.

Портал Дневник је пренео да су у Лисинском били и Владимир Шекс, Лука Бебић, Иван Пенић, Здравко Томац, Жељко Сачић, Перо Ковачевић, Јосип Луцић…

У Лисинском се појавио и Марко Перковић Томпсон. У непосредној близини Томпсона појавио се и неонациста и осуђени наркодилер који је наводно плаћао проститутке кокаиноим, Велимир Бујанец, пише Индеx.хр.

Комеморацији су присуствовала и два такође осуђеника за ратни злочин Мирко Норац и Дарио Кордић.

На загребачки Велесајам стигло је десетак аутобуса из БиХ и Хрватске, а ЗЕТ-ови аутобуси бесплатно су одвозили људе до Лисинског. Аутобуси су дошли из Сплита, Шибеника, Имотског, Томиславграда и Сиска.

Комеморацију је организовао Хрватски генералски збор, а председник тог збора Павао Миљавац је рекао за Хрватски радио да ће програм трајати око 40 минута.

На комеморацији је говорио и Мирослав Туђман, а Златко Витез рецитираће Шекспира.

Најоштрији говор на комеморацији одржао је Туђманов син, саборски заступник ХДЗ-а. Туђман је у свом говору Праљка назвао „људином којој нико није раван, а хашко суђење на којем је Праљак осуђен на 20 година затвора за ратне злочине назвао је „театром апсурда“.

– Људини попут Праљка нико није раван. Ни у једном тренутку није хтео да живи као ратни злочинац, јер то није био. Његова пресуда је увреда за сваку правду – рекао је он.

Он је у свом говору у неколико наврата поручио да је пресуда била неправедна, а суђење „изрежирано“. Крај Туђмановог говора попраћен је громогласним и дугим аплаузом.

Генерал Маринко Крешић, секретар Генералног збора је за Н1 тв оцено да је њихово одсуство порука народу.

– То је порука народу, то је порука бранитељима. Они како се понашају, казниће их бирачи – казао је.

Иначе, прве изјаве највиших званичника Хрватске да је пресуда херцеговачкој шесторки неприхватљива осудили су и предтавници међународне заједнице и део хрватске јавности, комеморација је уприличена, а на њој је Праљак практично проглашен „мучеником“.

Бркић, међутим, за Вечерњи лист каже да је на комеморацију дошао свом саборцу.

– Својим чином генерал Праљак издигао се изнад властите слободе јер му је истина била дража – рекао је.

Иначе, комеморација је започела рецитовањем Гундулићеве химне слободи.

Дворана Лисински је била препуна обожаватеља и симпатизера генерала Праљка, осуђеника за ратни злочин, који су се пре комеморације уписали у књигу жалости отворену тим поводом.

У предворју дворане је постављен видеобим за оне који нису могли да уђу у салу.

У делу хрватских медија поставља се питање одржавања ове комеморације и учешћа државе у организовању овог догађаја с обзиром на то да ју је организовало једно невладино удружење, а да је истовремено за његово обезбеђење ангажован велики број припадника полиције.

Педседница Колинда Грабар Китаровић је данас у Бјеловару, а премијер у Паризу, па они нису присуствовали овом догађају.